Dačić: Od sutra radimo na platformi

Izvor: B92, 20.Okt.2012, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Od sutra radimo na platformi

Vrbas -- Srpski premijer Ivica Dačić najavio je da će vlada već od sutra početi da radi na platformi za pregovore s Prištinom.

Nedoumice povodom toga da li je bilo rukovanja Dačića i Tačija razrešio je srpski premijer, objašnjavajući da su se rukovali na kraju sastanka, ali da to nije bilo ni ritualno ni istorijsko rukovanje.

Prvobitno je, kako objašnjava Dačić, bilo planirano i da sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bude održan daleko od očiju javnosti, ali je premijer Srbije to odbio.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da će u završetku finalnog teksta platforme osim predsednika i premijera učestvovati i skupština ali i predstavnici opozicije i svi koji mogu da pomognu.

"Izrada platforme je u toku. Na sastancima je više puta razgovarano o elementima našeg pristupa u nastavku dijaloga. Nije reč samo o tome kako vidimo konačno rešenje za Kosovo, već i o drugim stvarima koje treba rešavati, a koje se tiču zaključaka Evropskog saveta iz decembra prošle godine, odnosno potrebe normalizacije odnosa sa Prištinom", rekao je srpski premijer.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da Srbija nije zadovoljna činjenicom da je na drugoj strani Hašim Tači ali da ni koji način ne želi da ugrozi pregovore sa drugom stranom.

"Nećemo dozvoliti da to bude razlog da pregovora ne bude i da se nešto loše desi Srbima na Kosovu. Srbija je aktivna, Srbija izlazi pred svet sa konkretnim idejama, mi smo predložili politički dijalog koji mora da se završi pravednim rešenjem", kaže Vulin.

Premijer Srbije Ivica Dačić biće gost vesti B92 u 18 30, gde će govoriti o susretu sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem.

Za građane razgovori Beograda i Prištine znak su da je rešenje kosovskog problema krenulo sa mrtve tačke.

Najviše razloga za zadovoljstvo posle ovog razgovora prema procenama stručnjaka ima Brisel.

"Ovo juče su bila mala vrata, ovo je bio pripremni sastanak, ovo je bilo samo dovođenje dve strane za pregovarački sto, šta će na tom stolu biti u ovom trenutku još nikom nije jasno. Sledećih mesec dana ili koliko bude bilo potrebno vremena će se potrošiti u traganju za temom pregovora, svrhom pregovora i čini mi se da je Dačić nesvesno juče otkrio glavnu dilemu, a to je ka čemu vodi ovaj proces, na kome insistira Unija, kako stvari stoje on nas ne vodi bliže EU niti nas približava datumu prijema", rekao je profesor FPN Predrag Simić.

Evropski zvaničnici najavili su da bi već u novembru moglo da dođe do novog sastanka.

Početne pozicije su poznate, vlasti u Beogradu nikada neće priznati Kosovo i Metohiju, dok kosovski zvaničnici ponavljaju da je pitanje statusa za njih rešeno.

Dačić: Razgovaram sa obe pokrajine

Premijer Dačić primetio je u Vrbasu da je kao predsednik Vlade ovih dana razgovarao sa predstavnicima obe srpske pokrajine.

Odgovarajući na pitanja novinara o odnosu Republike i pokrajine Vojvodine, Dačić je u Vrbasu podsetio da je sa predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem o tome razgovarao već prošle nedelje, kao što je juče u Briselu razgovarao sa predstavnikom privremenih insitucija u Prištini, kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

"Ja sam ovih dana razgovarao sa obe pokraijine", konstatovao je Dačić i istakao da predstavnici svih nivoa vlasti u Srbiji moraju da sarađuju u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima:

"Ja sam i prošlog puta rekao da je verovatno naš cilj da srušimo Bojana Pajtića ovde, a njegov da sruši republičku vladu. Ali, dok sam premijer, Tomislav Nikolić predsednik, Bojan Pajtić predsednik vlade autonomne pokrajine - mi moramo da saradujemo u skladu sa našim ustavnim i zakonskim nadležnostima i tu nema nikave dileme."

Po Dačićevim rečima, zajednički cilj je da se život građana učini lakšim i boljim.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Od sutra rad na platformi za pregovore

Izvor: Beta, 20.Okt.2012

VRBAS, 20. oktobra 2012. (Beta) - Srpski premijer Ivica Dačić najavio je da će vlada već od nedelje početi da radi na platformi za pregovore s Prištinom, a da će se s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Nastavak na Beta...

Dačić: Od sutra radimo na platformi

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Okt.2012

VRBAS - Nedoumice povodom toga da li je bilo rukovanja Dačića i Tačija razrešio je srpski premijer, objašnjavajući da su se rukovali na kraju sastanka, ali da to nije bilo ni ritualno ni istorijsko rukovanje.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.