Dačić: Očekujemo Putina u Srbiji

Izvor: Mondo, 05.Sep.2014, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Očekujemo Putina u Srbiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak da poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji još nije zvanično potvrđena, ali da se očekuje da će se ta poseta desiti.

Foto: Tanjug, Tanja Valič

"Predsednik Republike je pozvao predsednika Putina da dođe na obeležavanje 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Takođe, i predsednik Vlade, kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bio u poseti Moskvi, je takođe to lično rekao predsedniku Ruske Federacije", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je, odgovarajući na pitanje novinara o dolasku Putina, podsetio da je ta poseta dogovorena mnogo pre svih aktuelnih događanja i nema nikakve veze sa aktuelnom krizom između Rusije i Ukrajine.

Dačić je izjavio je danas i da Beograd sa predstavnicima Prištine ne vodi razgovore o priznanju nezavisnosti Kosova niti je ičim nagovestio takvu mogućnost.

"Mi smo jasno rekli da je dijalog statusno neutralan i nijednim svojim činom nismo dali do znanja, niti smo preduzeli bilo kakve formalne radnje koje bi dovele do priznanja nezavisnosti", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u MSP.

Podsetivši da je šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj i u Berlinu i na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku govorio o potpisivanju mirovnog sporazuma, priznanju nezavisnosti Kosova i članstvu u raznim međunarodnim organizacijama, Dačić je tu izjavu nazvao "pokušajem zloupotrebe dobre volje Beograda".

On je, takođe, izrazio nadu da će Srbija otvoriti pregovaračka poglavlja 32 i 35 do kraja godine, dok su 23 i 24 planirani za proleće.

Nemačka je, prema njegovim rečima, želela da poglavlja 23 i 24 budu prva otvorena, ali postoji nada da bi ta pozicija mogla biti promenjena.

Dačić je istakao i da Srbija ne treba da plaća ceh nestabilnosti u Prištini, gde još nije formirana vlada, te se kasni s nastavkom dijaloga.

Šef srpske diolomatije je podsetio da je srpska vlada i u tehničkom mandatu učestvovala u dijalogu.

Dačić je rekao da izveštaj tužioca Klinta Vilijamsona, jer potvrđuje tvrdnje Beograda o zločinima OVK nad manjinskim zajednicama na Kosovu i organizovanom etničkom čišćenju do i posle 1999. godine.

On je ocenio izveštaj kao "neophodan korak ka zadovoljenju pravde i sudskom procesuiranju onih koji su počinili zločine" i izrazio nadu da će izveštaj doprineti da se pitanje tih teških zločina prebaci s političkog na pravni nivo.

"Objektivni izveštaj tužioca daje nam razlog da istraga u vezi sa svim ubistivima i sa trgovinom organima neće biti obustavljena", rekao je on na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare.

Dačić je izrazio nadu i da osnivanje suda koji će se baviti navodima iz izveštaja i podizanjem optužnica neće biti odlagano.

Svako odlaganje bi, prema njegovim rečima, obezvredilo hvale vredan napor međunarodne zajednice da svi krivci budu kažnjeni za zločine koje su počinili.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Dačić: Cilj spoljne politike zaštita interesa Srbije

Izvor: Studio B, 05.Sep.2014

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak da je cilj srpske spoljne politike, pre svega, da zaštiti svoje interese...Dačić je dodao i da bi bilateralni skrining za poglavlje 31 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji (EU), koje se tiče spoljne, bezbednosne i odbrambene...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.