Dačić: Nije predloženo ukidanje vanredne situacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2012, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nije predloženo ukidanje vanredne situacije

BEOGRAD -

Ukidanje vanredne situacije još nije predloženo, uprkos poboljšanju vremenskih prilika, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova i komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić.

Na sednici tog štaba, Dačić je rekao da je situacija dosta bolja nego u prethodnih nekoliko dana, a naročito u odnosu na početak krize izazvane snežnim padavinama, ali da još nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vreme da se ukine vanredna situacija.

Krivične prijave i hapšenja zbog zagušenih kanala?

On je najavio da će naredne srede i subote biti održane nove sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojima će, ukoliko se tendencija poboljšanja situacije nastavi, biti razmatrana mogućnost da se vanredna situacije ukine u pojedinim okruzima.

Ministar je upozorio da će, nakon što prođe opasnost od snežnih padavina, doći problemi zbog poplava i upozorio lokalne samouprave da već počnu da se bave rešavanjem tog problema.

Potrebno 105 miliona dinara pomoći lokalnim samoupravama

Republički štab za vanredne situacije predložio je danas Vladi Srbije da odredi 105 miliona dinara pomoći lokalnim samoupravama za saniranje posledica od elementarnih nepogoda i snega, kao i da produži vreme angažovanja dodatne mehanizacije za još pet dana.

Na sednici štaba načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je trenutno stanje u odnosu na prethodni period mnogo bolje i da je trenutno "odsečeno" 3.700 ljudi, do kojih se može doći samo helikopterima.

On je naveo da je najteža situacija u opštinama Priboj, Sjenica i Nova Varoš i izrazio nadu da će u narednih 48 sati situacija da se poboljša i u tim opštinama.

On je čak predložio i podizanje krivičnih prijava, pa i hapšenje odgovornih ukoliko se desi kao ranije da kanali za odvodnjavanje ne budu u funkciji.

Dačić je ukazao da je na mnogim mestima situacija sa održavanjem tih kanala veoma loša, a da postoje i opštine u kojima su ti kanali zatrpani i pretvoreni u građevinsko zemljište.

"Treba podneti krivične prijave i uhapsiti odgovorne, ukoliko ti kanali ne budu ponovo spremni... ili smo država ili smo, neću da kažem, dobrovoljno vatrogasno društvo, jer je i to ozbiljna organizacija", rekao je Dačić.

On je predložio da se formira stručni operativni tim za odbranu od poplava, na čijem će čelu biti direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović, koji bi imao obavezu da prati stanje na tokovima prvog i drugog reda i predlaže Republičkom štabu aktivnosti u slučaju poplava.

Ukidanje redukcije struje za kompanije?

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković predložio je danas da se razmotri ukidanje redukcije struje za kompanije u Srbiji, jer se elektroenergetska situacija popravila.

On je rekao da je do popravljanja situacije došlo zbog stabilizacije vremenskih prilika, što se izuzetno pozitivno odrazilo na sistem i smanjenje potrošnje.

Prema njegovim rečima, današnja potrošnja struje je 137 miliona kilovat sati, što je smanjenje od oko 12 odsto u odnosu na prošlu subotu.

Marković je dodao da je stabilno stanje u oblasti snabdevanja ugljem, transportom uglja, kao i saradnja sa Naftnom industrijom Srbije.

On je procenio da će u ponedeljak potrošnja biti oko 145 miliona kilovat sati, što će zahtevati angažovanje celog sistema, ali što ipak omogućava da se razmotri ukidanje redukcije struje kompanijama u Srbiji.

Marković je ipak predložio da i sledeće nedelje ostane na snazi odluka o redukciji struje za potrebe dekorativne rasvete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još uvek na snazi vanredna situacija

Izvor: Beta, 18.Feb.2012

BEOGRAD, 18. februara 2012. (Beta) - Ukidanje vanredne situacije još nije predoženo, uprkos poboljšanju vremenskih prilika, izjavio je u subotu ministar unutrašnjih poslova i komandant Republičkog štaba za .

Nastavak na Beta...

Vanredna situacija ostaje na snazi

Izvor: Mondo, 18.Feb.2012

Ukidanje vanredne situacije još nije predoženo, uprkos poboljšanju vremenskih prilika, izjavio Dačić. Šutanovac tvrdi da pojedinci zloupotrebaljavaju vanrednu situaciju.

Nastavak na Mondo...

Formiran stučni tim za poplave

Izvor: B92, 18.Feb.2012

Beograd -- Na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije formiran je stručno-operativni tim koji će svakodnevno zasedati da bi reagovao u slučaju eventualnih poplava..."Tim će zasedati svakodnevno i predlagati odgovarajuće mere", rekao je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova...

Nastavak na B92...

HAPSIĆEMO AKO NE OČISTE KANALE

Izvor: Kurir, 19.Feb.2012, 09:00

BEOGRAD - Sprem’te se za poplave! Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić nije predložio ukidanje vanredne situacije uprkos poboljšanju vanrednog stanja...BEOGRAD - Sprem’te se za poplave!..Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije Ivica Dačić nije predložio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.