Dačić: Neviđeni međudržavni skandal

Izvor: B92, 28.Avg.2016, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Neviđeni međudržavni skandal

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je kritike poslanika u Predstavničkom domu Skupštine BiH Sadika Ahmetovića.

Dačić je ranije ocenio da bošnjački političari stoje iza prošlogodišnjeg napada na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici posle obustave istrage o tom slučaju.

"Izjava Sadika Ahmetovića da je premijer Srbije Aleksandar Vučić sam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriv i da je napao sam sebe, najbolje govori o bošnjačkim političarima u BiH", rekao je Dačić u izjavi koje je Ministarstvo spoljnih poslova prosledilo medijima.

Ahmetović je rekao da je jučerašnja Dačićeva izjava da iza napada na Vučića u Potočarima prošle godine stoje bošnjački političari "apsolutno neprimerena" i da ne doprinosi stabilizaciji odnosa u regionu.

"Aleksandar Vučić je u Potočarima napao 'sam sebe', jer je masa reagovala i to niko nije mogao da kontroliše, i to zbog ranijih Vučićevih izjava o rezoluciji UN o Srebrenici, hapšenju Nasera Orića u Švajcarskoj i još mnogo toga", rekao je Ahmetović za portal klix.ba.

On je ocenio da Dačićeva poruka nije potrebna nikome, pa ni Srbiji, jer da je postojala neka individualna odgovornost, to bi se i otkrilo.

U današnjem saopštenju Dačić podseća da je Vučić otišao u Srebrenicu na njihov poziv i da je država domaćin dužna da brine o njegovoj bezbednosti. Takođe ukazuje da je nekoliko dana kasnije Bakir Izetbegović s Vučićem kao domaćinom prošetao mirno Beogradom i da Srbija nikad ne bi dopustila da se njemu i drugima koji dolaze iz sveta organizuju incidenti i napadi kao što se desilo u BiH.

Dačić se takođe pita da li je moguće da "godinu dana nakon napada i pokušaja ubistva Vučića" za to niko nije odgovarao, i da se čak obustavlja istrage o tome.

"Sve to je neviđeni međudržavni skandal", navodi Dačić i dodaje da Srbija zato "osnovano sumnja da je reč o režiranom i organizovanom napadu".

Dačić je podsetio da je Vučić svoj prošli mandat započeo posetom Sarajevu, da je stalno isticao potrebu stabilnosti u BiH i dobrih odnosa, da je došao u Srebrenicu da se pokloni žrtvama, što je i američki potpredsednik Džo Bajden nedavno u Beogradu visoko ocenio, osuđujući napad na njega i ovogodišnje poruke da je nepoželjan u Srebrenici.

"Mržnjom i raspaljivanjem sukoba ne može se graditi mir i regionalna stabilnost. Prošlost ne možemo promeniti, ali možemo graditi budućnost, za to je neophodna ozbiljna i iskrena politika. Srbija je za to spremna, i to nije naša slabost kako neki misle, već velika prednost", naveo je Dačić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dacic Pokusali su da ubiju Vucica a niko nije odgovarao. To je NEVIDjENI SKANDAL

Izvor: medio.rs, 28.Avg.2016

Dačić je ocenio da Ahmetovićeva izjava da je premijer Vučić sam kriv i da je prošle godine u Potočarima napao sam sebe, najbolje govori o bošnjačkim političarima u Bosni i Hercegovini..Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je danas izjavu poslanika...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.