Izvor: TvojPortal.com, 19.Sep.2012, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nema stezanja kaiša, potrebne investicije

Tvoj portal  Premijer Ivica Dačić izjavio je da država ne može da vodi politiku štednje, jer građani nemaju odakle da štede, i da je pokretanje novog investicionog ciklusa ključ za oporavak
Ekonomski oporavak Srbije je nacionalni prioritet i ne može se zasnivati na stezanju kaiša građana, već na novim investicijama, poručio je danas premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Ivica Dačić na "Menadžment forum jugoistočne Evrope" u Privrednoj komori Srbije.


Ivica Dačić na Menadžment forumu Jugoistočne Evrope
Premijer je ukazao da je privredni oporavak zadatak "broj jedan", a da će svi ostali ključni ciljevi zemlje, evrointegracije, rešavanje političkih pitanja, borba protiv kriminala i korpucije, zavisiti od sposobnosti da se obezbedi ekonomski opstanak.
"Pad nacionalne ekonomije se mora zaustaviti", poručio je predsednik srpske vlade.
On je rekao da je Srbiji potreban plan za stabilnost nacionalne valute, plan koji mora da bude rezultat koordinacije i zajedničkog rada Vlade Srbije, monetarnih vlasti i privrede.
Dačić je dodao da elementi tog plana treba da budu efikasno korišćenje instrumenata monetarne politike, privlačenje stranih investicija, sprečavanje odliva deviza, destimulisanje nepotrebnog uvoza i podsticanje izvoza.
Dačić je naglasio da država ne može da vodi ekonomsku politiku štednje i stezanja kaiša, jer građani Srbije nemaju odakle da štede.
"Sa najmanjim penzijama i platama, teško da se može ostvariti epohalan izum ekonomske politike, a to je štednja. Problem je naći ekonomski model koji će predstavljati i uvažavati realnost situacije u kojoj se nalazimo", kazao je Dačić.
"Ne znam da li ste svesni da pola miliona penzionara ima penziju manju od 15.000 dinara, više od milion - manju od 20.000 dinara i ako je ekonomski izum koji se predlaze zamrznuti penzije ili smanjiti penzije, to će dovesti do toga da pacijent umre", upozorio je premijer.
On je poručio da su prednosti Srbije poljoprivreda, prehrambena industrija i energetika i naglasio da od tih privrednih grana treba da krene taj novi investicioni ciklus.
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da bi banke u Srbiji trebalo da se vrate tradicionalnom poslu davanja kredita za otvaranje radnih mesta i proizvodnju i da će im centralna banka u tome pomoći.
"Malo kredita se danas u Srbiji usmerava na kreiranje kapitala i to je naš problem"`, rekla je Tabaković, uz napomenu da za praktične potrebe građana, treba kreirati mogućnost da se koriste krediti za proizvodnju i stvaranje uslova da se zaradi.
Ona je podsetila da vlada, merama koje idu uz rebalans budžeta za ovu i budžetom za narednu godnu, pokušava da smanji budžetski deficit i NBS će joj pomoći da u tome uspe, ne zadirući u svoju samostalnost i ne namećući drugima sopstvene poslove.
Glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Indermit Gil izjavio je da je Srbija u poslednjih osam godina znatno napredovala u stvaranju bolje investicione klime, ali da to nije dovoljno i da je i dalje teško započeti biznis u Srbiji.
Gil je na forumu istakao da je posao vlade da na tome radi, da propisi budu efikasniji i da regulativa bude odgovarajuća.
Bez dobre investicione klime nemoguće je privući strane investicije, rekao je on.
Domaćin skupa, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin, rekao je na otvaranju da je za sve učesnike foruma ključno pitanje kako ubrzati ekonomski rast, smanjiti nezaposlenost i siromaštvo u uslovima krize i okolnostima u kojima se sve zemlje u regionu jugoistočne Evrope u manjoj ili većoj meri nalaze.
Prema njegovim rečima, neophodno je da poslovni lideri pokrenu regionalno povezivanje kompanija u oblasti energetike informacionih i komunikacionih tehnologija infrastrukture, finansija, poljoprivrede, prehrambene industrije i osiguranja.
Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ukazao je da sve zemlje regiona prolaze kroz tešku ekonomsku krizu kojoj se još uvek ne može sagledati kraj i ocenio da će čvršće ekonomsko povezivanje zemalja regiona jugositočne Evrope rezultirati podizanjem opšte konkurentnosti.
Na forumu učestvuju osim visokih domaćih zvaničnika i ugledni privrednici, a iz inostranstva eksperti Svetske banke, MMF, predsednici privrednih komora iz zemalja regiona i mnogi drugi ekonomski eksperti.
U okviru skupa biće održan i 20. sastanak predsednika komora šest zemalja Jugoistočne Evrope - JIE6, na kojem će se kreirati preporuke i pokrenuti inicijative za unapređenje ekonomske i komorske saradnje u regionu.
Menadžment forum Jugositočne Evrope završava se sutra, a organizovali su ga Savez ekonomista Srbije, Hrvatsko društvo ekonomista i IEDC-Poslovna škola Bled, u saradnji sa PKS.
Izvor:novosti.rs

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

IVICA DAČIĆ: Prvo ekonomski oporavak, posle EU i ostala pitanja

Izvor: Danas, 19.Sep.2012

Štednja koju zagovara Međunarodni monetarni fond nije rešenje za Srbiju, jer građani nemaju odakle više da štede, zbog čega se izlazak iz krize ne može tražiti u zamrzavanju plata i penzija - ocenio je juče premijer Srbije Ivica Dačić, obraćajući se ekonomistima i biznismenima na okruglom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.