Dačić: Neće biti vanrednih izbora

Izvor: Politika, 30.Jul.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Neće biti vanrednih izbora

Balint Pastor (SVM) upozorio da Kanjiža neće centar za azilante, a Nenad Čanak (LSV) pitao šta se radi povodom pomora pčela

Poslanici srpskog parlamenta imali su priliku, drugi put u ovom mesecu, ali sada u redovnom mesečnom terminu, da tri sata „propituju” članove vlade u malo mirnijoj atmosferi, pošto nije bilo premijera Aleksandra Vučića.

Zoran Živković, lider Nove stranke, rekao je da mu je žao što premijer Vučić nije u sali , jer je imao pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za njega, a Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade, odgovorio je da je i njemu žao i objasnio:„Premijer bi uneo dodatnu energiju u odgovore, mada ne bi trebalo često da ga zovete s obzirom na to kako ste prošli prošli put.”

Povodom Živkovićeve konstatacije o, kako je rekao, lažnim obećanjima koja je ova vlada davala, Dačić je rekao da vlada nije imala nameru da daje lažna obećanja i da se seća kako je Živković obećao da će Srbija ući u EU 2007, a sada je 2015. On je dodao: „Na kraju krajeva, narod o svemu odlučuje, a nisam siguran da bi trebalo da se radujete vanrednim izborima, njih apsolutno neće biti.” Živković je uzvratio: „Dobro ste zamenili premijera u jednom delu, niste odgovorili ni na jedno pitanje, a to je njegov manir. Ne znam što ste pomenuli izbore, ja to nisam pitao, možda to ima veze sa izborima u vašoj stranci. Etika nalaže da kažete šta niste uradili, a izbori su globalna ocena toga šta građani misle o jednoj vlasti. Rekao sam da Srbija može u EU 2007. godine ako svi budemo radili svoj posao. Neki su radili, smenili su me.”

Ministar odbrane Bratislav Gašić, odgovarajući na pitanje Mirka Čikiriza (SPO), rekao je: „Nijednog trenutka ni u Ministarstvu odbrane, ni u Vojsci Srbije nije razmišljano o tome da poverimo čuvanje našeg neba nekoj stranoj avijaciji. Sva ulaganja koja u ovom trenutku činimo jesu upravo da bismo, pored aviona koji su u upotrebi, mogli da imamo veći broj lovačke avijacije u narednom periodu. S ponosom mogu da kažem da je u ovom trenutku VS od svih zemalja koje ste nabrojali, osim Rumunije, daleko, daleko superiornija i po broju tehničkih sredstava i lovačke avijacije i u kopnenoj vojsci i u rečnoj floti, tako da građani Srbije ne treba da brinu o svojoj floti.” Čikiriz je inače nabrajao kakva je situacija u pojedinim zemljama, pa je, između ostalog, rekao kako je Slovenija poverila čuvanje svog neba Italijanima, da BiH i Crna Gora nemaju nijedan avion, da su Makedonci svoje prizemljili, a da Hrvatska ima šest aviona, te da je „sve prisutniji koncept kolektivne bezbednosti, to jest regionalne bezbednosti”.

Odgovarajući Balintu Pastoru (SVM) na nekoliko pitanja o migrantima, Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, rekao je da Srbija problemu migranata pristupa u skladu sa svim standardima i snosi najveći deo troškova, da se dnevno samo na troškove migranata potroši 15.000 evra, bez računanja troškova dodatnog angažovanja lekara, policije, vojske, prekršajnih sudova, i da nam je pomoć EU neophodna.

Pastor je kazao da je najveći problem u Subotici i Kanjiži, da građani Kanjiže ne mogu normalno da žive i da neće prihvatiti pravljenje centra za azilante. On je istakao da je „humanost potrebna”, ali da treba voditi računa o građanima Srbije. On je ukazao i da migranti „prolaze kroz njive i voćnjake i pričinjavaju ogromnu štetu našim građanima”: „Ko će to da nadoknadi, u autobusima nema mesta za naše građane, turizam trpi, ko će tu štetu da nadoknadi?” Vulin je odgovorio da je nekoliko puta razgovarao sa predsednikom SO Kanjiža da se migrantima obezbedi prostor, da ne budu u centru grada, ali i naglasio da „nemamo pravo da ih zaustavimo i da im naredimo da budu iza neke ograde ili žice”. Vulin je kazao da je prošle godine bilo 16.500 tražilaca azila, a da ih je do sada u ovoj godini 64.022 i da je vlada već obezbedila finansijsku pomoć za sve opštine koje imaju problem sa migrantima.

Nenad Čanak (LSV) pitao je šta se radi povodom pomora pčela, rekavši da se sumnja se da je uzrok pesticid, a Snežana Bošković Bogosavljević, ministarka poljoprivrede, rekla je da su analize pokazale da to nije uzrok i da se radi superanaliza. Čanak je pitao i kako napreduje Fruškogorski koridor i kad se očekuje da bude završen, a Zorana Mihajlović, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture, rekla je da očekuje završetak projektno-tehničke dokumentacije do marta, a početak radova sredinom sledeće godine.

SANU I SPC da pomognu u diplomatskoj borbi

Srbija će učiniti sve što može da članicama UNESKO stavi do znanja da bi prijem Kosova u tu organizaciju bio štetan potez, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je dodao da se na jesen očekuje sednica Izvršnog saveta UNESKO, ali da pre toga mišljenje o inicijativi treba da daju Ujedinjene nacije, zbog čega je pisao generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Ministar je pozvao Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da učestvuju u „diplomatskoj borbi” za srpsku kulturnu baštinu na Kosovu. Beta

Aplauz za Balšu Božovića

Posle dužeg vremena i poslanici DS-a su imali priliku da postave pitanje, a Balša Božović je dobio gromoglasan aplauz zbog reči koje je na početku uputio Ivici Dačiću: „Ugodno je biti iz Srbije kad se slušaju pohvale provodom vašeg predsedavanja OEBS-u, zato želim da čestitam Vama lično na dobro obavljenom poslu!”

Božović je potom kritikovao Zakon o konverziji zemljišta i pitao da li će republički, pokrajinski i opštinski budžeti ostati uskraćeni za 1,4 milijarde evra zbog njega i da li je on pravljen za tajkune. Božović je naveo primer opštine Čajetina, a ministarka Zorana Mihajlović odgovorila mu je: „Ovim zakonom je ispravljen zakon kojim ste vi zaustavili gradnju u Srbiji.” Ona je dodala da rešenja o zemljištu u Čajetini nisu konačna i naglasila: „Kad govorite o tajkunima i korupciji, pretpostavljam da govorite o DS-u. Ova vlada niti proizvodi tajkune niti oni u njoj sede, mi poštujemo javni interes, a Zakon o konverziji omogućiće izgradnju.”

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Vanredni izbori nisu u planu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2015

Vanredni parlamentarni izbori apsolutno nisu u planu, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić...Dačić je to rekao odgovarajući poslaniku Nove stranke Zoranu Živkoviću na sednici Skupštine Srbije na kojoj poslanici postavljaju pitanja članovima vlade..."Nisam siguran da bi trebalo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Albanska strana zbog svojih problema opstruiše sporazum

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jul.2015

Beograd - Prvi potpredsjednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da albanska strana na Kosovu i Metohiji ima potrebu da zbog unutrašnjih političkih razloga opstruiše dogovor za potpunu implementaciju Briselskog sporazuma i naglasio da je Zajednica srpskih opština najznačajniji dio sporazuma...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.