Dačić: Ne zanimaju me lični stavovi predstavnika EU

Izvor: Politika, 07.Dec.2014, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne zanimaju me lični stavovi predstavnika EU

Evropska unija mogla bi da traži od Srbije priznanje Kosova kada bi unutar same sebe postigla saglasnost o tom pitanju, ocenio šef srpske diplomatije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da u zvaničnoj komunikaciji s Evropskom unijom (EU) nije rečeno, niti je zapisano da Srbija treba da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Srbija je jasno rekla, a i premijer je ponovio na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova”, rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako je preneo Fonet, on je napomenuo da je ono što stoji u papirima EU „obaveza Srbije da se ostvari napredak u dijalogu s Prištinom i da se normalizuju odnosi”.

Dačić je, na pitanje o izjavi predsednika Srbije Tomislava Nikolića da mu je evropski komesar Johanes Han jasno rekao da Srbija neće biti deo Unije dok ne reši pitanje Kosova, ocenio da neko to može da kaže u razgovoru koji nema formalni karakter.

„Lični stavovi pojedinih predstavnika EU me ne zanimaju”, kazao je Dačić i dodao da obaveze koje Srbija mora da ispuni jesu napredak u dijalogu s Prištinom, koji je statusno neutralan, normalizacija odnosa i sklapanje sporazuma s obavezujućom snagom, prenela je Beta.

Prema njegovim rečima, EU bi mogla da traži priznanje Kosova kada bi unutar same sebe postigla saglasnost o tom pitanju.

„Zašto bi Srbija to učinila, ako neće Kipar ili Španija? Postoje lični stavovi pojedinaca koji dolaze iz zemalja Unije”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je glavna bitka za Kosovo trenutno među zemljama Latinske Amerike i Kariba, kao i da ga je rukovodstvo Trinidada i Tobaga obavestilo da neće priznati nezavisnost Kosova.

Dačić je, govoreći o predstojećem samitu Kine i 16 premijera Centralne i Istočne Evrope, rekao da je to od velikog značaja za region i samu Evropu.

„Mi jesmo zadovoljni razvojem odnosa s Kinom, s kojom imamo strateško partnerstvo. Dve zemlje ne mogu ni po čemu da se mere, ni po ekonomskoj snazi, broju stanovnika, političkom uticaju, a strateško partnerstvo je odraz dobrih političkih odnosa”, ocenio je Dačić. Prema njegovim rečima, razgovara se i o potpisivanju sporazuma između Vučića, Lija i mađarskog premijera Viktora Orbana o rekonstrukciji železnice Beograd–Budimpešta.

Šef srpske diplomatije izjavio je i da je predsedavanje Srbije Oebsu od 1. januara veliki izazov, ali i šansa da Srbija pokaže da je ozbiljna zemlja. „Mi kao mala zemlja ne možemo imati lažnu sliku da ćemo rešiti neke velike svetske probleme, ali možemo da igramo ulogu poštenog posrednika u mirnom rešavanju konflikata”, rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj pres konferenciji.

On je rekao da će biti potrebno mnogo rada i mudrosti za rukovođenje tom organizacijom, ali i šansa za Srbiju da pokaže da je „sada ozbiljna zemlja”.

Dačić je rekao da je Beograd na upravo završenom ministarskom sastanku Oebsa u Bazelu „dobio podršku svih za predsedavanje”. Prva prilika za predsedavanje biće 15. januara na Stalnom savetu Oebsa u Beču, što će označiti i formalni početak preuzimanje te funkcije od dosadašnjeg predsedavajućeg Švajcarske.

Upitan da li on lično očekuje kritike opozicije i možda koalicionih partnera u vezi s predsedavanjem Oebsu, Dačić je odgovorio da predsedavanje „nije njegova lična stvar i da se ne opterećuje time da li će biti napada”. „To je pitanje za premijera da li je zadovoljan mojim radom. Radim ovaj posao najbolje što mogu i u skladu s politikom ove zemlje”, rekao je Dačić.

----------------------------------

Dačić zahvalio „Politici”

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izvinio se javnosti na konferenciji za štampu i zahvalio našem listu za ispravku njegove greške u govoru u Argentini povodom dodele priznanja znamenitog posetioca Buenos Ajresa.

Podsećanja radi, „Politika” je u nedeljnom broju, u tekstu pod naslovom „Dačić kao kod kuće”, kritikovala Dačićevu izjavu da je Argentina osma zemlja u svetu po broju stanovnika, mada se ona nalazi tek na 33. mestu.

„Ja se izvinjavam i dodao bih da je ovo ozbiljan povod za naše službe u ministarstvu, i za sve nas, da bolje proučimo podatke o državama u koje nas vodi put”, rekao je ministar.

M. K.

----------------------------------

Ko misli da je SPS muzej istorije mora da ustupi mesto

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, najavio je reformu stranke, uz poruku članstvu da su promene neophodne i da se odnose na sve, a ne samo na rukovodstvo. Kako je preneo Tanjug, on je članstvu poručio da hrabro uđe u reformu stranke, ukazavši da to ne znači da treba da pljuju na prošlost, već da se jasno opredele kakvu politiku SPS vodi. „Večito smo zaljubljeni u druge. Imamo članove SPS-a koji glasaju za druge, a hoće da budu ovde”, rekao je Dačić i podsetio da je i nekadašnji predsednik SPS-a Slobodan Milošević svojevremeno pozivao da se glasa za lidera radikala Vojislava Šešelja.

„Kakve mi veze imamo sa Šešeljem. Je l’ smo mi levičari ili vodimo politiku Vojislava Šešelja? Moramo da se jasno distanciramo od svega onoga što nije dobro za SPS i Srbiju”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da partija, ako želi da bude velika, mora da radi u skladu s očekivanjima naroda, a ako ne „može i to, ali bez njega”.

„Ko sedi ovde i misli da je SPS muzej istorije, može da ustupi svoje mesto drugima. Sitan korak je nespojiv s našom partijom, jer će nas udariti ledenica u glavu. Saši je pomogao taj crveni šlem. To je dobra pouka da ne stavlja ove žute”, kazao je lider SPS-a, aludirajući na to što je Aleksandru Antiću u Majdanpeku pala ledenica na glavu. Kako je prenela Beta, Antić je ponovo izabran za  predsednika Beogradske organizacije SPS-a.

Dačić je izrazio nadu da je Antić dobro i da mu se u glavi „izbistrilo” i da će moći da nastavi da bude predsednik gradskog odbora.

Kako je naveo Fonet, Dačić je podsetio i da je Milošević svojevremeno 1999. godine tražio da se na referendumu izjasni o prisustvu Oebsa u Srbiji, a danas, kako je ukazao Dačić, on će, kao ministar spoljnih poslova, od početka 2015. u ime Srbije predesedavati Oebsom.

„Vreme se promenilo, a ako to ne shvatimo, otići ćemo u Muzej voštanih figura”.

M. Albunović

objavljeno: 07/12/2014
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.