Dačić: Ne postoji mogućnost suspenzije Briselskog sporazuma

Izvor: Blic, 01.Nov.2015, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne postoji mogućnost suspenzije Briselskog sporazuma

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da apsolutno ne postoji nikava mogućnost suspenzije onoga što je u Briselu dogovoreno i da Beograd traži jasan odgovor kakav je stav Evropske unije po tom pitanju.

"Mi smo veoma nezadovoljni situacijom na Kosovu u vezi sa sprovođenjem Briselskog sporazuma... Ovo što se sada dešava u Prištini je nezabeležen slučaj", rekao je on na redovnoj mesečnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konferenciji za novinare.

Kako je naveo, ni u jednom sporazumu koji su potpisali on ili premijer Srbije Aleksandar Vučić ne piše da postoji mogućnost da bilo ko može na nivou Beograda ili Prištine da suspenduje ono o čemu su se dogovorili.

Dačić ukazuje da "ovo tolerisanje izbegavanja Prištine da realizuje svoju obavezu praktično nas sve dovodi pred jednu veliku dilemu da li se to radi organizovano i planski, ili su to jednostrani koraci koje preduzima Priština".

"Tražimo ozbiljnost u primeni Briselskog sporazuma", naglasio je i dodao da osnovna suština Briselskog sporazuma jeste Zajednica srpskih opština, a to se, kako je ukazao, trenutno suspenduje.

"Kada će biti odluka Ustavnog suda i šta ako bude negativna? To je igranje sa stabilnošću u regionu, isto kao i zahtev Kosova da uđe u Unesko", upozorio je on.

Beograd zna, rekao je Dačić, da Evropa ima mnogo drugih pitanja, migrantsku krizu pre svega, ali ne vidi drugi mogući način u daljim odnosima sa EU nego implementaciju dogovorenog i nastavak dijaloga sa Prištinom.

"Zato i tražimo jasne odgovore kakav je stav EU po ovim pitanjima, a on je mlak kao i uvek. Kad treba da se kritikuje Srbija, veoma je lako naći ko će to da uradi, a kad treba da se kažu teške reči vezano za Prištinu, odseče im se jezik", primetio je on.

Kako je dodao, "ne očekujemo da nas voli neko ko nas ne voli, ali smo ravnopravni učesnici u ovom procesu i moraju da nas poštuju".

Ministar Dačić je podsetio da je premijer Vučić jasno rekao da se ovakav način odnosa prema Srbiji neće tolerisati i da ćemo imati svoje odgovore na ova pitanja ukoliko se ona budu zaoštravala.

Šef srpske diplomatije je, takođe, kazao da Srbija očekuje početkom ovog meseca izveštaj Evropske komisije o napretku kako bi do kraja godine otvorila prva poglavlja u pregovorima sa EU.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.