Dačić: Nastaviti dijalog

Izvor: Studio B, 24.Nov.2011, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nastaviti dijalog

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, da postoji obostrano uverenje da Srbija želi da se nastavi dijalog sa Prištinom i da se implementiraju dogovori.

Dačić je preneo i da bi Srbija narednih dana trebalo da nastavi realizaciju preporuka iz izveštaja Evropske komisije, u kojem je pozitivno ocenjena borba protiv kriminala i korupcije.

Očekuje se da ćemo u naredniom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << periodu biti i aktivniji na ovom planu, imajući u vidu da je to jedno od centralnih poglavlja u budućim pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da Srbija mora da kaže šta može, a šta ne može da uradi i šta nije u skladu sa našim nacionalnim i državnim interesima, Ustavom i zakonima Srbije. "U svim tim razgovorima i dijalozima više pažnje bi trebalo posvetiti mogućnosti implementacije određenih dogovora", istakao je Dačić.

Ukoliko narednih dana zadržimo ovakav trend aktivnog u dijalogu, u kom dolazi do napretka, možemo se nadati dobrim vestima. "Posle susreta sa evropskim zvaničnicima, imam utisak da postoji pozitivno raspoloženje i mišljenje u Evropskoj komisiji", istakao je Dačić.

On je rekao da je razgovarao i sa šefovima poslaničkih grupa u Evropskom parlametu, gde je izražen viskok nivo razumevanja za poziciju koju Srbija ima i podrška našem evropskom putu. "Srbija treba više da koristi rad sa evropskim parlemantarncima jer i oni imaju veliku ulogu u odlučivanju kada je reč o ovim pitanjima", zaključio je Dačić.

File: Dijalog Beograda i Prištine i dalje voditi aktivno

Evropski komesar Štefan File izrazio je očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine nadalje odvijati aktivno i da će voditi opipljivim rezultatima i praktičnim resenjima u korist običnih građana.

File je saopštio da je na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Briselu odao priznanje srpskom rukovodstvu za privrženost evropskim integracijama i da je "ohrabrio poslednje, pozitivne pomake u dijalogu Beograda i Prištine".

Prema njegovim recima, "Evropska unija očekuje da će se dijalog nadalje aktivno odvijati i voditi ka opipljivim rezultatima kroz iznalaženje praktičnih rešenja u korist naroda".

File je takođe "primio k znanju skorsašnje korake u sprovođenju do sada postignutih sporazuma" u dijalogu i izrazio očekivanje da će "ubrzo uslediti drugi koraci koji će što je pre moguće omogućiti efikasnu implementaciju svih dogovora".

Kako je ukazao, "ti koraci su od ključnog značaja da bi preporuka Evropske komisije za sticanje kandidatskog statusa Srbije bila pozitivno primljena u zemljama članicama Unije", pre no što odluka o kandidaturi bude doneta u decembru.

File je pohvalio skorašnji napredak u borbi protiv organizovanog kriminala ali je i zatražio da srpske vlasti "udvostruče napore u tom pravcu". Prema njegovim rečima, Srbija treba da istraži što veći broj slučajeva organizovanog kriminala, uključujući one na najvišem nivou, i da donese presude u tim slučajevima.

Naveo je i da treba učiniti sve da se suzbiju pokušaji lažnih azilanata da zloupotrebe slobodni vizni režim sa Evropskom unijom, "što uključuje i donošenje dugoročnih mera za socijalno-ekonomsku integraciju ranjivih društvenih grupa kao što su Romi".

File je saopštio da je sa Dačićem razmenio gledišta o trenutnoj političkoj klimi u Srbiji, i da je u tom smislu izrazio očekivanje Evropske unije "da će predizborna kampanja biti vođena konstruktivno i odgovorno, na liniji sa evropskim stremljenjima Srbije".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

File i Dačić o evropskim integracijama i Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2011

Evropski komesar Štefan File i zamenik srpskog premijera Ivica Dačić razgovarali su danas u Briselu o evropskoj budućnosti Srbije i nastavku dijaloga Prištine i Beograda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.