Dačić: Mehanizam Kina-CIEZ podstiče razgranatu saradnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2022, 15:00

Dačić: Mehanizam Kina-CIEZ podstiče razgranatu saradnju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je danas na 8. Simpozijumu tink tenkova Kina-CIEZ (države Centralne i Istočne Evrope), koji će, kako je ocenio, doprineti daljoj sveobuhvatnoj, uspešnoj i višestruko korisnoj saradnji u okviru tog formata.

"Najbolji pokazatelj dosadašnjeg uspeha je činjenica da je obim trgovinske razmene Kine i država CIEZ značajno porastao u prethodnih 10 godina i to za 142,6 odsto, dostigavši 136,2 milijarde dolara u 2021", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Dačić i podsetio da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz CIEZ u Kinu uvećan za 1,5 posto.

"Mehanizam Kina-CIEZ od samog uspostavljanja stremi da postane sveobuhvatna platforma koja dodatno podstiče i upotpunjuje sve aspekte naše razgranate saradnje", navelo je Dačić.

Srbija posmatra jačanje infrastrukture kao jedan od prioriteta svog ukupnog delovanja. Izgradnja puteva jedan je od preduslova za suštinsko povezivanje naroda, a uspostavljanje čvrstih veza u regionu i šire nesumnjivo je vizija oko koje Srbija gradi svoju mirnodopsku politiku, kazao je Dačić.

Podsetio je da je Srbiji saradnja u okviru mehanizma Kina-CIEZ donela realizaciju i pokretanje niza infrastrukturnih projekata, čiji je značaj dugoročan i strateški.

Dačić je naglasio da smo ponosni što smo zajedno ostvarili brojne rezultate od kojih posebno izdvaja najaktuelnije, poput pokretanja srpsko-kineske avio linije, puštanja u rad deonice Beograd-Novi Sad u okviru železnice Beograd-Budimpešta i izgradnju "Beogradske obilaznice" od strane Power Construction Corporation of China.

"Uspešno poslovanje kineskih kompanija u Srbiji čini me optimističnim u pogledu procena dolaska novih velikih kineskih investicija i sa posebnim zadovolstvom očekujem proširenje saradnje", rekao je on.

Naglasio je da Srbija želi da nastavi da unapređuje i jača saradnju sa Kinom koju smatra pouzdanim partnerom, iskrenim prijateljem i jednim od najuticajnijih političkih i ekonomskih faktora u današnjem svetu.

Srbija će, kako je dodao, u uložiti dodatne zajedničke napore u cilju daljeg intenziviranja saradnje u okviru formata Kina-CIEZ, koji se pokazao kao izvanredan za očuvanje starih i razvoj novih vidova saradnje.

"Raduje nas najava organizacije sastanka nacionalnih koordinatora Kina-CIEZ početkom decembra 2022. i očekujemo realizaciju Samita lidera Kina-CIEZ", naveo je ministar.

Dačić je dodao da u tom smislu Srbija podržava predlog Mađarske da bude domaćin skupa, jer smatra izuzetno dragocenim da dinamična događanja u svetu prate aktivni i živi formati saradnje koji podstiču međusobno povezivanje kroz konkretne i korisne oblike saradnje.

Dacicć je povodom obeležavanja 10. godišnjice mehanizma saradnje Kine i CIEZ, naglasio da je Srbija posebno ponosna što je prvi put domaćin Simpozijuma tink tenkova.

Podsetio je da o čeličnom prijateljstvu Srbije i Kine najbolje svedoči i odnos dvojice predsednika.

Istovremeno, kako je dodao, Institut za međunarodnu politiku i privredu, jedan od koorganizatora okupljanja, proslavlja 75 godina uspešnog rada.

"Sve ovo pokazuje da imamo dosta razloga za zadovoljstvo, ali osećamo i obavezu da vam i na taj način, pa makar i virtuelno, pokažemo zašto je Beograd jedan od centara Evrope", rekao je Dačić koji je skup iskoristio da nepunih mesec dana od 20. Kongresa Komunističke partije Kine izrazi najiskrenije čestitke predsedniku Kine Si Đinpingu na ponovnom izboru za generalnog sekretara.

Smernice i zaključci ovogodišnjeg Kongresa komunističke partije su, kako je Dačić naglasio, važni ne samo za dalji razvoj i napredak Kine, već i za očuvanje globalnog mira, bezbednosti i stabilnosti.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.