Dačić: Maroko i Srbija poštuju međunarodno pravo

Izvor: RTS, 14.Mar.2018, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Maroko i Srbija poštuju međunarodno pravo

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Rabatu da Maroko i Srbija dele iste stavove kada je reč o poštovanju međunarodnog prava i da Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije.
Dačić, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Maroku, razgovarao je u Rabatu sa predsednikom Vlade Maroka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Saadedinom El Otmanijem i svojim kolegom, šefom diplomatije, Naserom Buritom.

Ministar Dačić i marokanski zvaničnici razgovarali su o bilateralnim odnosima Srbije i Maroka, mogućnostima unapređenja saradnje, naročito, ekonomske saradnje, kao i o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.
"Naše dve zemlje dele iste stavove kada je reč o poštovanju međunarodnog prava. Pokazalo se da u međunarodnom pravu ne treba da postoje dvostruki standardi i izuzeci, jer onda takvi izuzeci postaju pravilo", rekao je Dačić.
Kaže da su više puta rekli da međusobno podržavaju teritorijalni integritet obeju zemalja i da se na takav način se ponašaju u međunarodnim organizacijama sa željom da se svi problemi reše na miran način, dijalogom u okviru institucija koje su nadležne da posreduju u takvom dijalogu, a to je pre svega UN.
On je istakao da je za nas od ključnog značaja poštovanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje. 
"Zahvalni smo na tome što Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije i još jednom bih pozvao na otvaranje saradnje ovog regiona sa regionom Zapadnog Balkana", izjavio je šef srpske diplomatije.
Maroko počasni gost na Sajmu knjiga u Beogradu 
Posle današnjih sastanaka, on je ocenio da su bilateralni odnosi tradicionalno dobri i izrazio je spremnost Srbije da ih dalje razvija u duhu prijateljstva i saradnje.
"Potrebno je što pre aktivirati Mešoviti komitet za saradnju između dve zemlje kako bi se povećala i naša ekonomska saradnja. Ona bi mogla da bude na mnogo višem nivou nego što je sada. Ima mnogo oblasti u kojima možemo imati bolju saradnju kao što su poljoprivreda, energetika, IT", kazao je Dačić.
Šef srpske diplomatije je istakao da će Maroko biti zemlja počasni gost na Međunarodnom sajmu knjiga, koji se u oktobru održava u Beogradu.
Izražavajući zadovoljstvo zbog posete Maroku, on je naveo da je Srbija naslednica bivše Jugoslavije i sa ponosom ističe dugogodišnju tradiciju naših diplomatskih odnosa.
"Mom kolegi, ministru spoljnih poslova, doneo sam fotografije iz naših arhiva. U pitanju su fotografije nastale tokom posete Tita Maroku i fotografije kralja Hasana Drugog iz Beograda sa učešća na Prvoj konferenciji nesvrstanih 1961. godine", naveo je Dačić. 
Između Maroka i Srbije pre svega bi trebalo da se aktivira Mešoviti komitet za saradnju dveju zemalja, a treba i definisati u kojim oblastima Srbija i Maroko mogu da imaju bolju saradnju, rekao je Dačić, naglasivši da je Srbija most između Zapada i Istoka.
"Srbija ima jedinu specifičnu poziciju, a to je da ima Ugovor o slobodnoj trgovini i sa Evropskom unijom i sa Rusijom i sa Turskom, sa celim regionom, tako da je Srbija na neki način neki most koji može da vodi i na Zapad i na Istok", rekao je Dačić.
Srbija i Maroko bi trebalo da potpišu i trgovinski sporazum, da se organizuju biznis konferencije i poslovni klub privrednika dveju zemalja, koji će međusobno sarađivati, istakao je šef srpske diplomatije. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbija je most između Zapada i Istoka

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Mar.2018

RABAT - Između Maroka i Srbije prije svega bi trebalo da se aktivira Mješoviti komitet za saradnju dvije zemlje, a treba i definisati u kojim oblastima Srbija i Maroko mogu da imaju bolju saradnju, rekao je u Rabatu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, naglasivši da je Srbija most između...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Dačić: Maroko i Srbija poštuju međunarodno pravo

Izvor: Blic, 14.Mar.2018

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Rabatu da Maroko i Srbija dele iste stavove kada je reč o poštovanju međunarodnog prava i da Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.