Dačić: Manje žrtava na putevima

Izvor: B92, 28.Apr.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Manje žrtava na putevima

Od početka primene novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju u Srbiji, broj saobraćajnih nezgoda smanjio se za 17.141, a broj poginulih za 19 odsto.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da je strožim zakonom spasen veliki broj života građana Srbije.

Prema njegovim rečima, od posebne važnosti su i stalne akcije edukovanja dece, a u Srbiji zaštita mališana, učesnika u saobraćaju, stavljena je na prvo mesto.

"Od decembra 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, kada je počeo da se primenjuje novi zakon, broj povređenih smanjen je za više od 10 odsto, a isto toliko i broj najtežih saobraćajnih nezgoda", rekao je Dačić na otvaranju međunarodnog skupa "Dekada akcije bezbednosti na putevima u UNECE regionu".

U poslednjih 20 godina u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo je oko 20.000 ljudi, ili u proseku 1.000 godišnje, što je gotovo broj stanovnika jednog naseljenog mesta, rekao je on.

Dačić je ukazao i na važnost razmene iskustava srpske saobraćajne policije sa kolegama iz Evrope, izrazivši nadu da će i na taj način biti poboljšano opšte stanje u saobraćaju.

On je rekao i da se novi zakon sprovodi striktno i beskompromisno, uprkos teškim uslovima u kojima saobraćajci rade.

"Tu pre svega mislim na činjenicu da do skora (saobraćajci) nisu imali zimske uniforme i cipele, odnosno da su radili u neadekvatnoj uniformi i da su na poslu provodili veliki broj radnih sati", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je rekao i da nije bilo ni velikog broja represivnih metoda u sprovođenju zakona, već su sami vozači i drugi učesnici u saobraćaju shvatili važnost i korist tog pravnog akta.

On je istakao i da je bezbednost u saobraćaju jedan od najvećih izazova u svetu pre svega zato što se sve veći broj ljudi odlučuje da automobil bude njihovo prevozno sredstvo.

"Mogu slobodno da kažem da je Srbija svoje vozače edukovala i novim zakonom usmerila i da smo na ovaj način dali svoj doprinos globalnoj saobraćajnoj bezbednosnoj kulturi", naglasio je ministar policije.

Obuka za vozače 30 odsto skuplja

Pratite naš specijal Zakon o saobraćaju
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.