Dačić: Manje azilanata nego 2010.

Izvor: B92, 03.Apr.2012, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Manje azilanata nego 2010.

Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je u 2011. godini 4.579 građana zatražilo azil u zemljama EU, što je za osam odsto manje u odnosu na 2010.

"Srbija i dalje preduzima veoma uspešne mere za smanjenje broja azilanata u zemljama EU", rekao je Dačić na sastanku Regionalne inicijative za migracije, azil i izbegla lica (MARRI) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu.

Istovremeno, kako je naveo Dačić, u 2010. godini broj podnosilaca zahteva za azil u Srbiji drastično je povcećan u odnosu na raniji period.

"Samo u 2011. godini 3.132 strana državljanina su izrazila nameru da traže azil u Srbiju, a u ovoj godini taj broj je do sada iznosi više od 300", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, oko dve trećine tražilaca azila čine državljani Avganistana, a potom Pakistana i Palestine koji su i najbrojini ilegalni migranti na teritoriji Srbije.

Dačić je kazao da je na teritoriji Srbije u poslednje vreme zabeležen veći broj ilegalnih prelazaka i da je u 2009. broj ilegalnih prelazaka bio 2.029, u 2010. 4.320, a u 2011. više od 5.000.

MUP je u 2011. godini pojačao obezbedjenje državne granice i kontrolu na svim prelazima, prvenstveno sa Makedonijom i Madjarskom. On je rekao da će Srbija podržati formiranje mreže eksperata u oblasti legalnih migracija.

Dačić je kazao da je MARRI jedan od značajnijih oblika regionalne saradnje koji omogućava angažovovanje u procesima regionalne bezbednosti i regionalnih integracija.

Tokom predsedavanja tom inicijativom u 2011. godini Srbija je istakla dva prioriteta - upravljanje legalnim migracijama i borba protiv trgovine ljudima, kazao je Dačić i pozvao države u regionu na aktivniju ulogu u borbi protiv trgovine ljudima. Predsedavanje MARRI od Srbije preuzima Bosna i Hercegovina.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.