Dačić: Izjava Grabar Kitarović je bezobrazluk

Izvor: B92, 05.Avg.2016, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Izjava Grabar Kitarović je bezobrazluk

Beograd -- Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je "bezobrazluk" izjava hrvatske predsednice da je operacija "Oluja" pre 21 godine "rasteretila Srbe".

"Izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je Oluja etički čista pobeda i da je ona rasteretila Srbe stega velikosrpskih projekata predstavlja pokazatelj da je za Hrvatsku etički čisto ubiti nekoliko hiljada Srba i proterati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njih više od 220.000", navodi se u pisanoj izjavi Dačića.

Prema njegovim rečima, pravi je bezobrazluk reći da je Oluja rasteretila Srbe.

"Kako? Time što ih je lišila života, što su ostali bez kuća i stanova, njiva i šuma, bez penzija, što su proterani sa očevine i dedovine? I od koga su oslobađali te gradove i sela kad su tu apsolutnu većinu činili Srbi?" istakao je Dačić.

On je ukazao da je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata i podseća da je po popisu stanovništva, Srba u Hrvatskoj 1931. godine bilo 18,45 odsto, a 2011. godine samo 4,36 odsto.

"Srba u Hrvatskoj je po popisu iz 1991. godine bilo 581.663, a 20 godina kasnije 2011, nakon Oluje i drugih etički čistih akcija, kako kaže hrvatska predsednica, samo 186.633. Gde je nestalo 400.000 Srba za 20 godina?" upitao je Dačić.

Prema njegovim rečima, umesto da iskažu osećaj krivice i saosećanja, Hrvatska se time ponosi, što pokazuju govori u Kninu i ustaški pozdravi - u Kninu u kojem su Srbi 1991. godine činili 80 odsto stanovništva.

"Konačno rešenje za srpsko pitanje - trećinu proterati, trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, što je ideja Mileta Budaka, ustaškog ministra u nacističkoj NDH, Srbija nikad neće prihvatiti, ma koliko se Hrvatska krije iza EU i NATO", izjavio je ministar Dačić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Izjava Grabar Kitarović je bezobrazluk

Izvor: Cafe.ba, 05.Avg.2016

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocijenio je kao bezobrazluk izjavu hrvatske predsednice da je operacija Oluja prije 21 godinu rasteretila Srbe.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.