Dačić: Interes Srbije članstvo u EU

Izvor: RTS, 14.Dec.2013, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Interes Srbije članstvo u EU

Ekonomski interes Srbije je da bude članica EU, rekao premijer Srbije Ivica Dačić i dodao da bi voleo da svaki građanin može bar jednom da učestvuje na pregovorima u Briselu i vidi svu težinu i pritiske kojima je rukovodstvo Srbije izloženo. Dačić očekuje pozitivan izveštaj Ketrin Ešton.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ekonomski interes Srbije da bude članice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU, kao i da bi voleo da svaki građanin može bar jednom da učestvuje na pregovorima u Briselu i vidi svu težinu i pritiske kojima je rukovodstvo Srbije tamo izloženo.

Dačić je, tokom razgovora s Boljevčanima u opštini Surčin, podvukao da Hrvatska, kao članica EU, ima pristup evropskim fondovima i da ne vidi zašto bi ona bila bolja od Srbije.

"Veoma bih voleo da svaki građanin Srbije ode jednom u Brisel. Ne verujem da bi ikada više stavio primedbe kad vidi kakvim smo pritiscima izloženi, a morate da donosite odluke za svoj narod i državu, za narod na Kosovu i da pritom imate u vidu da su to problemi koji traju nekoliko vekova, a da je Kosovo dobilo veliki novac iz inostranstva", rekao je Dačić.

Premijer Dačić je rekao da je teško reći da će se "Priština vratiti Beogradu".

"To je kao ples na žici. Važno je razumeti i politiku u međunarodnim odnosima i u takvim okolnostima voditi pametnu politiku", rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbija ide ka EU, ali da ne zaboravlja ko su joj prijatelji, a među njima je apostrofirao Rusiju i Kinu.

Dačić je citirao i Tolstoja koji je rekao da bitku dobija onaj ko je čvrsto rešio da je dobije i dodao da je zato potrebno promeniti svest naroda da može da rešava probleme i da mu nisu potrebni "bajke i bensedini".

Dačić očekuje pozitivan izveštaj Ketrin Ešton

Premijer Dačić je rekao da očekuje da će izveštaj visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i Evropskog saveta biti pozitivan i da će prva međuvladina konferencija biti održana do kraja januara, kao i da je Srbija spremna za nastavak razgovara s Prištinom i uverena da možemo doći do rešenja.

Dačić je rekao da izveštaj Eštonove ne može biti idealan ukoliko se ne postigne dogovor s Prištinom i u vezi sa pravosuđem na Kosovu, ali ne i negativan, jer sprska strana nije kriva za izostanak dogovora.

"Mi smo spremni za nastavak razgovora, konstruktivni smo, očekujemo da će se postići neko rešenje i moguće je da se to dogodi u ova dva dana. Spremni smo na sve, i na nove sastanke, i uvereni da možemo doći do rešenja", rekao je Dačić i podstio da ekspertske grupe u ponedeljak i utorak počinju sastanke.

Dačić je rekao i da je u prištinskoj delegaciji vladala velika nervoza, ocenivši da je to zato što su navikli da budu miljenici međunarodne zajednice i da ona apriori bude na njihovoj strani, a da se situacija promenila, jer je Srbija sad konstruktivna.

Govoreći o problemu u vezi sa pravosuđem, Dačić je rekao da je sporno to što Priština ne priznaje nikakvu posebnost severa Kosova.

On je podsetio da Beograd nije pristao na to da sud u Mitrovici pokriva sedam opština, jer bi u tom slučaju zastupljenost Albanaca bila 70 prema 30.

Dačić je naglasio da je Beograd tražio da se sud u tom slučaju smesti u dve zgrade, ali da ni taj koncept albanskoj strani nije bio prihvatljiv.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DAČIĆ: Voleo bih da svaki građanin vidi pod kakvim smo pritiskom u Briselu

Izvor: Kurir, 14.Dec.2013

U prištinskoj delegaciji zavladala velika nervoza, jer su navikli da budu miljenici međunarodne zajednice i da ona apriori bude na njihovoj strani, a situacija se sada promenila jer je Srbija konstruktivna, naveo je premijer..BOLJEVCI - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da očekuje da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.