Dačić: Inicijative kao što je Pojas i put najbolji su način borbe protiv pandemije

Izvor: RTS, 18.Jun.2020, 15:54

Dačić: Inicijative kao što je "Pojas i put" najbolji su način borbe protiv pandemije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na poziv državnog savetnika i ministra inostranih poslova Kine Vang Jia, učestvovao je na međunarodnoj video-konferenciji "Pojas i put", pod nazivom "Solidarnošću protiv kovida 19".
Državni savetnik i ministar inostranih poslova Kine Vang Ji je u svom istupanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukazao da je pandemija promenila globalnu sliku sveta, nametnula nova pravila i potvrdila da je bliska saradnja zemalja jedini način za suočavanje sa novim globalnim izazovima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Naglasio je da je "zajednica sa opštom budućnošću", vizija predsednika Kine Si Đinpinga, jedan od najboljih načina za izgradnju uspešne globalne budućnosti.
Među brojnim projektima u okviru inicijative "Pojas i put", posebno je izdvojio projekte povezivanja i Ekspresnu železničku liniju Kine i Evrope, čiji segment predstavlja projekat modernizacije železnice Beograd-Budimpešta.
Nakon uvodnog izlaganja državnog savetnika i ministra spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jia, ministar Dačić je imao čast da istupa kao prvi od ministara spoljnih poslova.
Dačić: Solidarnost jedini način za uspeh protiv nevidljivog neprijateljaU govoru šefa srpske diplomatije Ivice Dačića naglašeno je da solidarnost država predstavlja jedini način za uspeh u zajedničkoj borbi protiv nevidljivog neprijatelja.
Dačić je pozdravio aktivnosti Svetske zdravstvene organizacije i UN, kao vodeće međunarodne organizacije u koordinaciji globalnog odgovora na pandemiju kovida 19, koji predstavlja opštu bezbednosnu pretnju i možda i najveći globalni izazov u novijoj istoriji čovečanstva.
Ministar je uveren da je iznalaženje rešenja za suzbijanje kovida 19, posredstvom jedne od najvećih globalnih inicijativa modernog doba kao što je "Pojas i put", najbolji način borbe protiv te globalne pošasti.

Dačić je izrazio posebnu zahvalnost Kini, koja je od početka epidemije upućivala preko potrebnu stručnu i medicinsku pomoć velikom broju zemalja, uključujući i Srbiju.
Ponovio je zahvalnost na pomoći Vlade Kine, kineskih provincija, kompanija, kao i na pojedinačnim donacijama ogromnog broja kineskih građana.
Obavestio je da je, vođena duhom solidarnosti, Srbija deo kupljene medicinske opreme dodelila kao humanitarnu pomoć drugim državama, te da je u fond EU za finansiranje istraživanja vakcine protiv virusa donirala dva miliona evra.
Ukazao je na značaj multimodalne infrastrukturne povezanosti između zemalja u okviru borbe protiv kovida 19 i u cilju što bržeg ekonomskog oporavka u post-pandemijskom periodu.
Stoga je ukazao na značaj što brže izgradnje Ekspresne pomorsko-kopnene kinesko-evropske železničke linije, dela "Pojasa i puta" u okviru koje je u toku i projekat modernizacije železnice Beograd-Budimpešta.
Ponovljena je čvrsta podrška Srbije inicijativi "Pojas i put", kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično pridaje ogroman značaj.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Zahvalnost Kini na pomoći tokom pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2020

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na poziv državnog savetnika i ministra inostranih poslova Kine Vang Jia, učestvovao je danas na međunarodnoj video konferenciji na visokom nivou „Pojas i put" pod nazivom „Solidarnošću protiv COVID-19...Državni savetnik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.