Dačić: Implementacija briselskog sporazuma važan zadatak

Izvor: Studio B, 19.Sep.2013, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Implementacija briselskog sporazuma važan zadatak

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa izvestiocem EP za Srbiju Jelkom Kacinom o napretku Srbije u evropskim integracijama i istakao da je implementacija briselskog sporazuma jedan od važnijih zadataka ove vlade.

Premijer je naveo da Vlada Srbije sprovođenjem temeljnih reformi i uvođenjem evropskih standarda stvara modernu Srbiju, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. 

Dačić je rekao da je jedan od važnijih zadataka ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << vlade i implementacija briselskog sporazuma od koje se očekuje da dovede do trajne stabilizacije stanja na području Kosova i Metohije.

 

Vučić: Ideja o Vojvodini van Srbije - van pameti

 

Prvi podpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da otcepljenje Vojvodine od Srbije nije moguće i da je bilo kakva ideja o tome - van pameti. Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa izvestiocem EP Jelkom Kacinom rekao da pozdano zna da Kacin nije među onima koji to misle i koji su u tom smislu protumačili njegovu raniju izjavu iz obraćanja Evropskom parlamentu.

"To mrtav hladan kažem pred Kacinom, jer znam da on isto misli da Vojvodina ne može biti država odvojena od Srbije", rekao je Vučić. Kacin je to potvrdio, precizirajući da se njegova izjava ticala mogućnosti da Vojvodina u većoj meri koristi finansijska sredstva EU kroz regionalne projekte i da tako ubrza svoj ekonomski razvoj. "Uvek smo u EP smatrali da je Vojvodina najveći skriveni adut Srbije na putu ka EU. Sve što će Vojvodina pokazati i dokazati biće korisna praksa i za druge regione u Srbiji i izvan Srbije", rekao je Kacin.   

On je rekao da ono što su preneli mediji i reakcije koje su potom usledile proizilaze iz činjenice da nisu videli sve što je stajalo u njegovom govoru. "Nisu videli ono što sam govorio. Taj govor je prosleđen i Misiji Srbije pri EU, a i predstavnik Misije je bio na tom zasedanju. Ubeđen sam da će ta beleška doći do svih njih i da će videti šta tačno stoji", rekao je Kacin.   

Govoreći o zamerkama koje EP ima kada je reč o Vojvodini, on je naveo da je Ustavni sud Srbije rekao da su neke stvari nejasne: "I jesu nejasne. Nedostaju podzakonski akti i sve dok to bude tako Vojvodina nema kapacitete da se uključi u aktiviranje tih sredstava", rekao je. On je precizirao da u Brisleu širenje EU vide kao proces i da posle Hrvatske Srbija i CG predstavljaju glavne igrače koji mogu da pokrenu i ostale.   

Prvi potpredsednik je precizirao da se ne slaže sa svime što je Kacin rekao, ali je izvesno da nije tražio njeno otcepljenje.  Po njegovim rečima, "jedini rpoblem koji postoji u Vojvodini jeste to što je ona najviše osiromašila, ali ljudi tamo žive u skladu".  On je rekao da je ne slaže ni sa Kacinovom izjavom u vezi ustavnih promena, ali je priznao da nisu doneti svi podzakonski akti, pre svega deo koji se tiče podataka o javnoj svojini, ali, istakao je, to će biti učinjeno. 

Vučić je primetio da su neki na srpskom govorili lošije o Srbiji i Vojvodini nego što je to Kacin govorio na engleskom, te mu nije jasno kako je sada Kacin označen kao glavni krivac za takve istupe.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.