Dačić: Goran Svilanović najzaslužniji za rezultate RSS

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2015, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Goran Svilanović najzaslužniji za rezultate RSS

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS Ivica Dačić izjavio je danas u Tirani da je Regionlani savet za saradnju (RSS) dao snažan doprinos "jačanju međusobnog dijaloga na svim nivoima i u svim oblastima" i podržao izbor Gorana Svilanovića za generalnog sekretara RSS u drugom mandatu.

"Imajući u vidu postignute rezultate i potrebu nastavka sprovođenja započetih programa, izbor Gorana Svilanovića bio bi logičan potez pošto bi predstavljao politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kontinuiteta i doprineo nastavku napretka i razvoja RSS", rekao je Dačić na godišnjem sastanku Regionalnog saveta za saradnju u Tirani.

Dačić je ocenio da je Svilanivić koji je generalni sekretar RSS od 2013. "najzaslužniji za postignute rezultate" .

"Tokom mandata aktuelnog generalnog sekretara, RSS je dodatno dobio na značaju kako u našem regionu tako i u Briselu, prevashodno zahvaljujući njegovom konstantnom zalaganju za nastavak evropskih integracija Zapadnog Balkana. U tom periodu uvećan je budžet RSS, a zahvaljujući radu Gorana Svilanovića i konstruktivnom postavljanju Republike Srbije, usvojene su izmene Statuta RSS za saradnju što je dovelo do sveobuhvatnog uključivanja svih učesnika iz regiona zapadnog Balkana u rad RSS", rekao je Dačić .

Šef srpske diplomatije ocenio je i da je region "ostvario vidljive rezultate na planu evropskih integracija ali da se pred svima još nalaze i brojni izazovi".

On je naglasio da se Srbija zalaže za jačanje svih oblika regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa što je, uz rezultate dijaloga sa Prištinom i važne političke odluke koje je donela Vlada Srbije, prepoznala i EU odlučivši da otvori pregovore o pristupanju Srbije EU.

Dačić je kazao da je "Srbija napravila veliki napredak u brojnim, veoma značajnim oblastima, poput borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na planu unapređivanja ljudskih i manjinskih prava" ; i da je "zahvaljujući sprovedenim reformama uspela da u poslednjih godinu dana privuče 1,3 milijarde evra novih investicija".

Sastanci koji su u prethodnom periodu održani u Beogradu, Prištini, Briselu u formatu Zapadnobalkanske šestorke, doprineli su daljem jačanju stabilnosti regiona i potvrdili da regionalna saradnja i ekonomska stabilnost predstavljaju zajedničko sredstvo za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU, dodao je Dačić.

Dačić je izrazo uverenje da "regionalna saradnja orijentisana ka konkretnim projektima predstavlja osnovu za ostvarivanje ekonomskih i političkih prioriteta" i najavio da će Srbija nastaviti da podržava rad RSS.

RSS je pokrenut 2008. godine kao naslednik Pakta za stabilnost Jugoistoccne Evrope, a u njegovom radu uccestvuje i Evropska komisija. RSS okuplja 46 zemalja, organizacija i medjunarodnih finansijskih institucija.

Svilanovich, koji je bio ministar spoljnih poslova Jugoslavije i Drzzavne zajednice Srbije i Crne Gore od 2000. do 2004. godine, na čelu tog tela je od 2013. godine.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Svilanović najzaslužniji za rezultate Regionalnog saveta

Izvor: RTS, 22.Maj.2015

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je u Tirani da je Regionalni savet za saradnju dao snažan doprinos "jačanju međusobnog dijaloga na svim nivoima i u svim oblastima". Dačić je podržao izbor Gorana Svilanovića za generalnog sekretara RSS u drugom mandatu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.