Dačić: Evropa da poštuje interese Srba

Izvor: Vesti-online.com, 29.Dec.2011, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Evropa da poštuje interese Srba

Evropa bi trebalo da ima uravnotežniji pristup problemu Kosova, da shvati i da poštuje legitimne interese i Srba i Albanaca i da ima neutralan pristup svemu tome, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Naročito je neophodno da Evropska unija ima statusno neutralan pristup, posebno zbog toga što ni sve članice EU nisu priznale nezavisnost Kosova", naglasio je Dačić.

Naravno da Srbija želi da bude članica EU, ali ne sme da zavisi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << samo od toga, već mora da se okrene i samoj sebi, a to znači da, kako je rekao, nezavisno od evropskog puta rešava probleme u kojima živi.

Pitanje Kosova, prema njegovim rečima, mora se što pre rešiti, ali "očigledno ne postoji spremnost u međunarodnoj zajednici", koja, kako je rekao Dačić, smatra da je pitanje Kosova već rešeno.

"Kako oni kažu, sada ustvari samo treba ići na normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koje će kad tad dovesti do nekog prećutnog priznanja kosovske nezavisnosti od strane Srbije. Takav pristup dovodi do toga da je ovo pitanje kost u grlu prilikom svih razgovora, pregovora, i dogovora", upozorio je Dačić.

Po njegovom mišljenju, odlaganje davanja statusa kandidata Srbiji je izazvalo veliko razočarenje građana Srbije.

"Ostali smo bez kandidature u decembru, pre svega zbog tenzija koje su nastale na severu Kosova koje je izazvao Hašim Tači, time što je jednostrano poslao svoju policiju i carinu na administrativne prelaze prema Srbiji i mi smo došli u situaciju da praktično o našoj sudbini odlučuje neko drugi", ocenio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.