Dačić: Države i vlade treba da garantuju slobodu medija

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2015, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Države i vlade treba da garantuju slobodu medija

Šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić izjavio je danas u Beču da je Srbija, kao predsedavajuća OEBS-a slobodu izražavanja i slobodu medija, uključujući bezbednost novinara, stavila visoko na listu svojih prioriteta.

Na zatvaranju dvodnevnog skupa koji je organizovala Kancelarija OEBS-ove predstavnice za slobodu medija, Dačić je naglasio da "države i njihove vlade treba da obezbede neophodne uslove za neometano delovanje novinara u okruženju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << oslobođenom od pretnji i zastrašivanja, da podstiču pluralizam i pružaju neophodne garancije za poštovanje osnovnih prava i sloboda, uključujući slobodu izražavanja i slobodu medija".

On je reklao da je tema konferencije - Bezbednost novinara, sloboda medija i pluralizam u vremenu konflikata, "nažalost ponovo aktuelna jer su novinari i sloboda izražavanja među prvim žrtvama kriza i konflikata".

Upozorivši da "nasilje nad novinarima u svojim različitim oblicima predstavlja grubo kršenje slobode izražavanja i slobode medija, kao osnovnih temelja svakog demokratskog društva" Dačić je dodao da je zato "od izuzetne važnosti najstroža osuda svih manifestacija nasilja nad predstavnicima medija i medijskim slobodama".

Prema njegovim rečima, "u vremenima konflikata, principi i vrednosti na kojima počiva novinarska profesija su na posebnom testu" a "u uslovima naglašenih emocija i različitih pritisaka, važno je sačuvati objektivnost u izveštavanju, pravovremenost u reagovanju i suprotstaviti se stereotipima  i uopštavanjima".

Naglasio je, međutim, da se "uz poštovanje etičkih standarda i visokih načela novinarske profesije, otvara prostor za delovanje novinara u pravcu smanjenja tenzija i uspostavljanju dijaloga i poverenja među sukobljenim stranama".

Dačić je rekao i da o važnosti koju Srbija kao predsedavajuća OEBS-u pridaje slobodi izražavanja i slobodi medija, svedoči i Konferencija o zaštiti bezbednosti i integriteta novinara, koja je u martu održana u Beogradu, kao prvi veliki skup koji je Srbija oragnizovala u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u.

Podsetivši da je Vlada Srbije osnovala Komisiju za istraživanje ubistva novinara koja je "do sada napravila značajne pozitivne korake" Dačić je istakao da je to "jedan od ključnih mehanizama koji pokazuje iskrenu nameru da se  svi slučajevi napada rasvetle, a počinioci izvedu pred lice pravde.

Zatvarajući skup Dačić je pozdravio nedavno usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o zaštiti novinara i ohrabrio sve države članice OEBS  da slede usvojene preporuke i zaključke jer će "to doprineti sveukupnom unapređivanju bezbednosti novinara u OEBS regionu i poštovanju slobode izražavanja i slobode medija uopšte".
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Države i vlade da garantuju slobodu medija

Izvor: Akter, 16.Jun.2015

Ivica Dačić je pozdravio nedavno usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o zaštiti novinara i ohrabrio sve države članice OEBS da slede usvojene preporuke i zaključke..Šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić izjavio je danas u Beču da je Srbija, kao predsedavajuća OEBS-a...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.