Dačić: Dijalog rešenje za probleme na severu Kosova

Izvor: Blic, 02.Dec.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Dijalog rešenje za probleme na severu Kosova

BERLIN - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, posle sastanka sa državnim sekretarom ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Ole Šrederom, da je na severu Kosova i Metohije potrebno uspostaviti odnos poverenja izmedju pripadnika Kfora i Srba i probleme rešavati političkim dijalogom.

On je je istakao i da treba nastaviti dijalog i da je političko rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedino moguće rešenje koje će omogućiti "i nastavak naših evropskih integracija i jedno rešenje koje će biti kompromis između Srba i Albanaca" na Kosovu i Metohiji.

Dačić je rekao da misli da je "zajednički stav da treba izbegavati svaku vrstu incidenata" a izrazio je žaljenje zbog nedavnog ranjavanja dva nemačka vojnika u incidentima na severu Kosova.

"Treba ići ka političkom rešenju, treba jednostavno polaziti od toga da međunarodne snage na Kosovu treba da osiguraju mir a to znači da treba učiniti sve da se vrati poverenje između međunarodnih snaga i lokalnog stanovništva, naročito na srpskoj strani", rekao je on.

Nedavno ranjavanje dva nemačka vojnika u incidentima na severu pokrajine "ostavlja veliki negativan utisak naročito u nemačkoj javnosti", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, nemačka javnost uopšte ne razume suštinu problema i smatra da je to "odnos prema nemačkoj vojnicima umesto toga da se na neki način podje od suštine problema koji postoji na Kosovu i Metophiji".

"Mislim da je zajednički stav da treba po svaku cenu sprečiti eskalaciju nasilja jer ono može da bude spiralnog karaktera i teško ga je posle toga zaustaviti i vratiti na neko prethodno stanje", rekao je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Dačić je sa Šrederom razgovarao i o smanjenju broja lažnih azilanata iz Srbije kao i o policijskoj saradnji dve države.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.