Dačić: Digitalni mediji u Srbiji još nemaju preimućstvo, ali...

Izvor: BKTV News, 24.Apr.2018, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Digitalni mediji u Srbiji još nemaju preimućstvo, ali...

Iako u Srbiji digitalni mediji još nisu preuzeli primat od tradicionalnih, nema sumnje da je to pravac u kome se krećemo, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na zatvaranju konferencije o digitalnim medijima, koju je organizovao Bi-Bi-Si na srpskom jeziku, kazao da su zbog toga dragocena iskustva Velike Britanije koja je odmakla na tom putu.

On je istakao da su izazovi, koje digitalizacija postavlja, šansa za napredak i putokaz >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koji navodi da se unaprede i prevaziđu postojeći modeli.

"Možda je najveću promenu na polju informacija digitalizacija izazvala upravo u diplomatiji. Novinarstvo je dobilo novu platformu i nove modalitete za plasman svojih sadržaja, a diplomatija se suočila sa skoro potpunim zaokretom u načinu na koji pristupa polju informisanja", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je ukazao da su ministarstva spoljnih poslova prisutnija u digitalnoj sferi nego što je to ikad bio slučaj sa tradicionalnim medijima.

"Digitalna sfera nam pruža mogućnost da ne zavisimo od tuđe interpretacije, već da sami predstavimo svoj rad i svoje argumente", istakao je ministar.

On je naveo da u toj demokratizaciji informisanja koju je donela digitalizacija, gde je svako gospodar svog argumenta, vidi, pored izazova, i način da se dodatno doprinese razvoju društva.

Ministarstvo spoljnih poslova i svaka državna institucija na globalnom nivou, prema Dačićevim rečima, mora postaviti određene standarde, vodeći računa da ne uđe u trku sa medijima, već da im bude pouzdan izvor i saradnik od integriteta.

"Ono što vidim kao naš zadatak je da proverenim i pravovremenim informacijama pomognemo profesionalnim medijima u borbi protiv kakofonije glasina, koje se šire digitalnim talasima”, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ministarstvo učestvujući u javnoj sferi, delom je i kreira, i snosi deo odgovornosti za kvalitet rasprave koja se vodi na digitalnim platformama.

"To svakako važi i za medijske kuće. Što je veća sloboda, to je veća odgovornost - toga bismo svi koji plasiramo sadržaje morali da se pridržavamo, i institucije, i mediji. Samo tako ćemo izgraditi slobodno i odgovorno društvo kojem težimo", zaključio je Dačić.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas da je, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, trenutno zaustavljen rad na izradi medijske strategije, jer nema pun legitimitet, zbog neučestvovanja svih relevantnih medijskih asocijacija, ali je istakla da se neće krenuti od nule u izradi tog dokumenta.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.