Dačić: Datum izbora nije bitan

Izvor: B92, 11.Apr.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Datum izbora nije bitan

Beograd -- Lider SPS Ivica Dačić ocenio je da je od datuma održavanja izbora mnogo važnije odrediti šta je nacionalni interes u vezi nastavka evropskih integracija Srbije.

"Što se mene tiče, izbori mogu biti održani sutra", rekao je Dačić, dodavši da apsolutno nije bitno kada će biti održani izbori.

Dačić je na predavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << studentima Fakulteta poltičkih nauka istakao da je datum održavanja izbora važan samo za onog ko će po tom pitanju da pobedi u Srbiji.

On je istovremeno upozorio i da u vreme predizborne kampanje svi hoće da se udvaraju biračima i niko neće da radi nepopularne stvari.

Dačić je istakao i da je interes Srbije da u oktobru u isto vreme Evropska komisija saopšti pozitivno mišljenje o kandidaturi i odredi datum otpočinjanja pregovora o članstvu Srbije u EU.

"Interes nam je da u isti dan dobijemo i pozitivno mišljenje i datum o otpočinjanju pregovora", rekao je Dačić, dodavši da bi u tom slučaju pregovori o priključenju Srbije EU mogli da počnu u idućoj godini.

"Toma (lider SNS Nikolić) kaže - izbori posle kandidature u decembru...a u EU se, kada čuju od naših (političara) da ćemo dobiti u oktobru pozitivno mišljenje 'diže kosa na glavi'", rekao je on.

Dačić, koji je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, rekao je i da je moguće i da u oktobru dobijemo pozitivno mišljenje o kandidaturi, ali i da nam EK ne odredi datum otpočinjanja pregovora "ukoliko u zemlji bude političke nestabilnosti".

On je istakao da je siguran da je ulazak Srbije u EU nacionalni interes i da je to u interesu građana, objasnivši da ne postoji bolja međunarodna organizacija kojoj možemo da pristupimo.

"Imamo i ekonomski interes, ali moramo voditi računa da to (pristupanje EU) ne postane alibi za sve promašaje koje neko u Srbiji može da napravi", upozorio je Dačić.

On je podsetio da, sa tog aspekta, vlast u Srbiji ne biraju građani Brisela, već građani Srbije, dodavši da od dosada dostignutog nivoa evropskih integracija građani Srbije, osim vizne liberalizacije, nemaju konkretnih koristi.

Prema njegovim rečima, sa ekonomskog aspekta, za Srbiju su izuzetno značajni i pretpristupni fondovi EU, od kojih će i dobiti od evropskih integracija postati vidljive za naše građane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.