Dačić: Cilj Srbije je punopravno članstvo u Europolu

Izvor: Vesti-online.com, 28.Maj.2010, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Cilj Srbije je punopravno članstvo u Europolu

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je potpisivanje Mape puta za operativnu saradnju i puno članstvo Srbije u Europolu od velikog značaja za policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i da je cilj Srbije da postane članica te organizacije.

"Strateški gledano, ovo je važan korak napred. Mi očekujemo da ćemo u narednom periodu realizovati sve što >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je predviđeno Mapom puta i da ćemo veoma brzo postati, ne samo strateški, nego i operativni partneri Europola", izjavio je Dačih pošto je sa šefom Europola Robom Vejnrajtom potpisao ovaj dokument.

Dačić je rekao da je cilj Srbije punopravno članstvo u ovoj organizaciji, dodajući da očekuje da će biti nastavljana saradnja u konkretnim operacijama.

Ministar je ocenio da današnje potpisivanje pokazuje da je dosadašnja saradnja Srbije i Europola "bila izuzetno dobra" i da se Srbija smatra "jednim od centralnih partnera u ovom delu Evrope".

Pored Mape puta, u Hagu je danas potpisan i Memorandum o razumevanju i uspostavljanju bezbedne komunikacione linije i bilateralni sporazum za interkonekciju kompjuterske mreže.

Tokom dana Dačić se sastao i sa pomoćnikom direktora Odeljenja za operacije Europola Laslom Salgom, sa kojim je razgovarao o mrežama organizovanog kriminala u oblasti jugoistočne Evrope i zajedničkim operativnim akcijama.

Dačić je sa delegacijom, u kojoj je i direktor beogradske centrale Interpola Miloš Oparnica, posetio i laboratoriju Europola u kojoj se obavlja forenzičko ispitivanje falsifikovanih eura. Europol je, zajedno sa Evropskom bankom, nadležan za poslove suzbijanja falsifikovanih eura.

U saradnji srpske policije, Europola i austrijske policije sprovedena je operativna akcija "Šumadija", koja je rezultirala hapšenjem većeg broja ljudi, zaplenom velike količine falsifikovanog novca i opreme za izradu falsifikovanih eura.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.