Dačić: Čeka nas teška godina, Kosovo hoće članstvo u Unesko

Izvor: Politika, 13.Mar.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Čeka nas teška godina, Kosovo hoće članstvo u Unesko

U narednim mesecima biće imenovano 20 ambasadora i šest generalnih konzula, kaže ministar spoljnih poslova

Srbiju čeka teška godina zbog namere Kosova da podnese zahtev za prijem u međunarodne organizacije, rekao je juče Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, na sednici Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, na kojoj je podržan izveštaj o radu MSP-a za prošlu godinu. On je, između ostalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najavio da će u narednim mesecima biti imenovano 20 ambasadora – „biće imenovani ambasadori tamo gde ih nemamo, kao i novi na mesto onih kojima ističe mandat”.

Dačić je poslanicima rekao da Srbija, što se tiče namera Kosova, mora da ima aktivan pristup tom problemu i istakao: „Očekuje se da će Kosovo podneti zahtev za prijem u članstvo Saveta Evrope i u Unesko. U OEBS-u je to nemoguće, jer se odlučuje konsenzusom, ali na svakom sastanku predstavnici Albanije, a ponekad i SAD, pitaju kada će Kosovo da učestvuje. Srbija ne osporava mogućnost, pravo i potrebu da predstavnici Prištine učestvuju na raznim regionalnim skupovima, ali osporava njihovo članstvo, jer bi to značilo da se prejudicira status Kosova kao nezavisne države.”

Šef naše diplomatije rekao je da je MSP u prethodnoj godini nastavio napore na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje i daljeg sprečavanja priznanja nezavisnosti KiM i da, u tom smislu, Srbija u narednom periodu treba da posveti pažnju tradicionalno prijateljskim zemljama Latinske Amerike, Afrike i Azije, na koje se vrši pritisak da priznaju nezavisnost Kosova. Dačić je rekao da su mu o tome nedavno govorili ministri spoljnih poslova Čilea i Kenije.

Dačić je govorio i o tome zašto nemamo ambasadore u nekim zemljama, istakavši da postoje različiti razlozi za to. Između ostalog je naveo: „Zambija je nama prijateljska zemlja, nemamo tamo ambasadora, ali je planirana ambasada. Međutim, tu postoji apsurd, jer u sistematizaciji radnih mesta ne postoji mesto ambasadora u Zambiji. Imamo slučaj Gane, tamo smo imali ambasadora, ali otkako su povučeni ambasadori iz pojedinih zemalja po nalogu Vuka Jeremića tamo nemamo ambasadora. S druge strane, Gana ima ambasadora u Beogradu. Ovakve stvari ne smeju da se događaju. U svakom slučaju, u narednim mesecima će biti imenovano 20 novih ambasadora i šest generalnih konzula. Na tome se radi, o tome vlada odlučuje, naći ćemo najbolja rešenja.”

Ministar se osvrnuo i na problem diplomatskih pasoša, koje neki koji na to više nemaju pravo neće da vrate, i najavio promenu Uredbe o diplomatskim pasošima. Podsetio je da je odnedavno uvedena mogućnost da se diplomatski pasoši koji nisu vraćeni proglase nevažećim i dodao: „Apelujem na sve bivše poslanike da vrate diplomatske pasoše, da ne bi imali probleme, kao što ih je nedavno imao jedan bivši poslanik. Ti pasoši su oglašeni nevažećim i svako ko ih ima treba da zna da će ako ih koristi odmah biti priveden.”

IPAP je samo dogovor sa NATO-om

Odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja, Dačić je rekao da je Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO-a „u stvari dogovor, tu se ništa ne potpisuje”. Pri tom je istakao: „IPAP ne znači članstvo u NATO-u, ali to jeste podizanje saradnje na najviši nivo. Ima onih koji kažu da je to korak do članstva u NATO-u, i oni su u pravu, ali to nije članstvo, niti mi imamo takvu nameru. Nama je saradnja sa NATO-om neophodna zbog Kosova. Ali, mi imamo saradnju i sa ODKB-om (vojni savez okupljen oko Rusije), Srbija tamo ima status posmatrača, prema tome, ništa se ne menja, naša politika ostaje da budemo vojno neutralni.”

O „deliveri junitu”

Formiranje akcionih timova pri kabinetu premijera po sistemu „deliveri junit” doprineće boljem radu vlade i objektivnom merenju uspešnosti ministara, rekao je Ivica Dačić novinarima u Skupštini Srbije. Prema njegovim rečima, „to je pozitivno i sigurno će dati novi podsticaj za bolji rad vlade”.

Dačić je kazao da nije konkretno upoznat s načinom organizacije timova koji će nadgledati određene projekte.

Veze s Rusijom nisu prepreka za predsedavanje OEBS-u

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da bliske veze s Rusijom ne ometaju predsedavanje Srbije OEBS-u, koji ima ključnu ulogu nadziranja primirja u Ukrajini.

Dačić je u intervjuu za agenciju Asošijeted pres rekao da bliske veze s Rusijom „sigurno nisu prepreka” za nepristrasan pristup Srbije ukrajinskoj krizi. „Čak mi je i ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao da to vide kao prednost ako se koristi za deeskalaciju (neprijateljstava)”, rekao je Dačić. Beta    

M. Čekerevac

objavljeno: 14.03.2015.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ivica Dačić: Uskoro 20 novih ambasadora

Izvor: Danas, 14.Mar.2015, 09:23

Beograd - U proteklih osam-devet meseci imenovana su četiri ambasadora, a u narednim mesecima bićeimenovano 20 novih ambasadora i šest generalnih konzula. Na tome se aktivno radi i o tome odlučuje Vlada Srbije, koja će sagledati koja su najbolja rešenja. Cilj Ministarstva je da radi na reformi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.