Dačić: Carinici simbolički problem

Izvor: B92, 11.Sep.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Carinici simbolički problem

Beograd -- Ministar unitrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da je dolazak kosovskih carinika na prelaze prema Srbiji "simbolički a ne bezbednosni problem".

"Sigurno nekoliko policajaca i carinika koji bi bili na administrativnim prelazima, a da to nisu Srbi, nije bezbednosni problem, nego je više simbolički problem, zato što će to simbolički za Tačija značiti da je time postavljena granica, ili da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su time oni ostvarili neki svoj interes", kazao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je poručio da Srbija želi da zadrži mir i da je protiv bilo kakvih jednostranih poteza i da vodi veliku diplomatsku akciju da se spreči mogućnost daljeg zaoštravanja situacije na severu Kosova.

"Srbija ima pravo da brine o legitimnim interesima Srba i da u skladu sa time spreči da se ponovo zapali neka vatra sukoba na tom prostoru", kazao je Dačić.

On je ukazao da su međunarodne bezbednosne snage obavezne da obezbede mir.

"Videćemo kako će se to odvijati, javnost je zabrinuta, neki centri ne razumeju da to može ponovo da zapali vatru sukoba na tom prostoru, a i šire", kazao je Dačić.

On je rekao i da je stepen bezbednosti u kopnenoj zoni povećan od prvih incidenata na administrativnim prelazima, krajem jula.

To ne znači da se te snage pripremaju za rat nego da tamo ima mnogo posla u sprečavanu šverca i ilegalna trgovine oružja.

On je ocenio da je premijer Kosova Hašim Tači očigledno procenio da je sada idealan momenat da se učine neki koraci, pre svega zbog toga što Srbija očekuje kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

"Očigledno oni misle da će Srbija zbog toga, možda progledati kroz prste i zažmuriti kada je reč o legitimnim interesima Srba na Kosovu", kazao ministar unutrašnjih poslova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.