Dačić: Brzim rešenjem sprečiti loš scenario

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jan.2012, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Brzim rešenjem sprečiti loš scenario

BEOGRAD -

Vicepremijer Ivica Dačić ocenio je danas da se kosovski problem mora što pre rešiti, jer će, u suprotnom, ishod krize u toj pokrajini biti loš po sve njene aktere.

"Ukoliko međunarodna zajednica, Priština i Beograd nastave da drže glavu u pesku, mislim da će kriza dugo trajati i da će se ona loše završiti. Po bilo koju stranu", upozorio je vicepremijer u izjavi Tanjugu.

On je objasnio da taj mogući loš scenario podrazumeva da će Evropa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stalno imati nestabilnost, Albanci neće doći do svog cilja, ali ni Srbija, jer se, ukazao je, može dogoditi da Srbi budu proterani sa severa Kosova... ili iz enklava.

Stoga, smatra, treba što pre postići dogovor, koji bi bio u interesu i srpske i albanske strane, odnosno kompromis, u kojem će "svako dobiti po malo od onoga što nije želeo" .

Kako kosovski problem vidi u osnovi kao teritorijalni sukob, Dačić ostaje pri stavu da je rešenje u pravednom razgraničenju ili korekciji administrativne linije ili granica.

Lider Socijalističke partije Srbije podseća da još od 2006. tvrdi da nijedna srpska vlast u istoriji nije bila odgovorna za stanje na toj teritoriji više od albanskog separatizma, nacionalizma i terorizama.

"Zašto? Zato što je to bio osnovni cilj Albanaca na Kosovu. Albanci su još od Prizrenske lige, pa i pre toga, imali kao svoj jedini cilj stvaranje albanske države i nisu prihvatili Srbiju kao svoju državu. U skladu sa tim, veoma je teško reći kakav će biti konačni epilog 'kosovske priče'. Reč je o viševekovnom problemu na koji niko ne može imati tapiju da će pronaći najbolje rešenje", tvrdi Dačić.

Njega, međutim, brine "tradicionalna srpska nesloga", što, kako kaže, može biti fatalno ukoliko vlast u Beogradu, ili bilo koji drugi predstavnici srpskog naroda koji žive na Kosovu, u nekim drugim krajevima. . . čak i van Srbije. . . imaju različite stavove, i kao primere navodi Republiku Srpsku Krajinu.

Uz savet Srbima sa severa Kosova da svaki svoj potez koji se tiče važnih pitanja, poput raspisivanja referenduma, koordiniraju sa Beogradom kako čitava akcija ne bi bila štetna za srpske nacionalne i državne interese, Dačić se zalaže za mudru politiku koja će sačuvati naš narod na Kosovu.

"Samo u tom slučaju Srbija može da polaže i određene tapije na pokrajinu", jasan je Dačić.

Za različite stavove o barikadama, odnos prema Euleksu i Kforu, dijalogu koji se vodi u Briselu, referendum smatra da su na određeni način i odraz naše međustranačke borbe i da nisu državotvorna politika.

"Srbija i Srbi treba da vode državotvornu politiku. Svaki potez se mora meriti ciljem koji želite da ostvarite. Ovde niko ne govori o tome da li Srbi imaju pravo ili ne, ovde je reč samo o tome šta je svrha i šta se time želi postići. Ako se želi postići da se pokaže da Srbi ne prihvataju prištinsku vlast, ja mislim da je to danas jasno svima, pa čak i Hašimu Tačiju", zaključuje Dačić deo priče o problemima severa Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.