Dačić: Borelu neće biti lako

Izvor: B92, 27.Jul.2019, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Borelu neće biti lako

Beograd -- Ivica Dačić izjavio je da Žozepu Borelu, ako bude izabran za šefa evropske diplomatije, neće biti lako i da će se na njega vršiti pritisak.

"Mi pozdravljamo kandidovanje Borela. Radujemo se što dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo. Ima iskustvo u evropskoj administraciji, on je naš prijatelj, dolazio je ovde u posetu", rekao je Dačić za RTS.

On je naveo da je dva dana pred Borelovo kandidovanje sa njim večerao u Panami na inauguraciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tamošnjeg predsednika i da mu je tada rekao da "mi navijamo za njega, da je naš glavni favorit".

"Neće mu biti lako i na njega će se vrštiti pritisak da se ne bavi on time nego da odredi nekog specijalnog predstavnika, a možda će ga i opstruirati neki. Da li će biti izabran to ćemo tek da vidimo u narednom periodu", rekao je šef srpske diplomatije.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić kaže da smo mi toliko trpljenja pokazali i uvek smo spremni da nastavimo dijalog, ali je preduslov ukidanje taksi.

Upitan da li ostavka Ramuša Haradinaja i njegov odlazak u Hag, odlažu odluku koja bi mogla da prethodi obnovi dijaloga, Dačić naglašava da je reč o nastavku političke farse koja ima teške posledice i da se time blokira dijalog.

"Ubeđeni smo da Priština ne želi kompromis, odnosno da pokušava da vrati medjunarodnu zajednicu na politiku autopilota - to znači, vi ste priznali Kosovo, šta imamo više da razgovaramo sa Srbijom", naveo je on.

Ovo je politički manevar, ocenio je, Haradinaj je podneo ostavku da bi pobedio na izborima, a Hašimu Tačiju i drugima ne odgovaraju izbori.

"Mislim da se EU i medjunarodna zajednica nedovoljno konkretno i oštro bave situacijom u Prištini, da ne žele da upotrebe sva sredstva da se dodje do dogovora", rekao je Dačić, podsetivši da se skup u Dejtonu nikad ne bi desio da nije bilo izvesno da će taj dogovor biti postignut.

Ovde, Angela Merkel zakazuje sastanak za koji nije sigurno da li će se desiti i biti uspešan. Onda je dala Makronu veliki znak pitanja kako da pozove sve te ljude i da ispadne opet da je Haradinaj jači od svih, napominje Dačić.

"Siguran sam da je to pet minuta posla. Oni su ih stvorili, nije pitanje da oni ne žele da ih slušaju, već misle da ne moraju da ih slušaju", zaključio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.