Dačić: Borba za KiM i odbrana RS nacionalni interes Srbije

Izvor: Politika, 28.Apr.2013, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Borba za KiM i odbrana RS nacionalni interes Srbije

BIJELJINA – Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je da Srbija nastavlja borbu za opstanak Kosova i Metohije u okviru Srbije i dodao da je odbrana Republike Srpske značajan nacionalni interes srpskog naroda u celini.

„Nastavljamo našu borbu za status Srba koji žive u okviru Kosova i Metohije i to je bila i suština ovog sporazuma koji smo parafirali, a to je da se obezbedi jedna vrsta srpskog entiteta na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << KiM u jednom periodu kada Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, u jednom periodu kada još nema konačnog rešenja”, rekao je Dačić sinoć za BN televiziju.

On je dodao da je želeo da skrene pažnju i na to da postoje i druga pitanja koja su veoma važna, a možda u ovom trenutku i najvažnija za srpski narod - kao što je opstanak Republike Srpske.

Dačić je podsetio da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i naglasio da će Srbija uvek stajati iza svog naroda u Republici Srpskoj.

„Mi smo uvek govorili da nema promene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta u BiH i u tom smislu kada su u pitanju i ove rasprave koje se poslednjih dana dešavaju u Srbiji, siguran sam da to pitanje ne sme ostati po strani, imajući u vidu to da mi ponekad živimo u prošlosti, a nemamo baš uvid u sadašnjost”, rekao je Dačić.

On je primetio da Srbi kao narod „nisu baš poznati po strateškom pregledu i strateškom uvidu” u to šta će se dešavati ubuduće.

„Srbija ne bi da otvara ta pitanja, zato što u ovom trenutku postoje drugi kojima je u interesu da se otvore ta pitanja, ali sa jednih drugih aspekata, sa aspekata revidiranja Dejtonskog sporazuma u smislu njegove promene, pa čak i u smislu unitarizacije BiH. Mi smo apsolutno protiv toga. Isto tako, RS ne treba da bude faktor nestabilnosti i destabilizacije, nego jednostavno treba da ojača, da gradi svoj entitet i u tom smislu Srbija će stajati iza nje”, naglasio je premijer Srbije.

On je ukazao na redovne sednice dve vlade RS i Srbije i nastavak saradnje koju će imati ministri i premijeri.

„Ali, mislim da treba da otvorimo jednu novu eru u borbi za naše nacionalne i drzyavne interese. Ta nova era znači da treba da budemo aktivni deo jednog procesa u međunarodnoj zajednici koji će dovesti do realizacije naših državnih i nacionalnih interesa, a ne da budemo remetilački faktor i na taj način ne možemo ništa da ostvarimo”, kazao je Dačić.

On je poručio da je potrebno da „sveukupno promenimo našu taktiku” i tražimo saveznike „na svim stranama, jer bez toga ne možemo da ostvarimo ništa”.

On je rekao i da se vreme u odnosu na pre nekoliko vekova promenilo.

„Ako bismo danas gledali gde živi koliko Srba, sigurno je da na severu Kosova živi oko 40 do 50 hiljada, a na jugu Kosova negde oko 70 hiljada Srba i u tom smislu svakako da opstajanje Republike Srpske, gde živi više od milion Srba, odbrana RS u smislu entiteta, jeste naš značajan interes u celini”, rekao je Dačić u telefonskoj izjavi za BN televiziju.

Tanjug

objavljeno: 28/04/2013
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.