Dačic: Albanci frustrirani zbog optužnica koje je pripremio Specijalni sud

Izvor: Press, 18.Dec.2019, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačic: Albanci frustrirani zbog optužnica koje je pripremio Specijalni sud

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, izjavio je danas da sve što se ovih dana dešava u Prištini, pa čak i pretnja upućena njemu da će završiti u Hagu, je posledica frustracije Albanaca zbog optužnica koje priprema Specijalno tužilaštvo za zločine tzv. OVK.
Foto;blic
Te optužnice će, prema nekim biti objavljene pre praznika, a prema nekima posle, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Dačić i ističe da kada god da budu jasno je da to više nije prazna priča.
Gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije, Dačić je ukazao da je Albancima zato u ovom trenutku potreban balans pa plasiraju razne priče da su Srbi pravili velike zločine i slične priče.

Zato, ističe ministar, ne čudi ga ni to što je Jetljir Ziberaj, savetnik odlazećeg kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, izvukao neki zapisnik sa sednice Izvršnog odbora SPS-a od pre mnogo godina.
Dačić ne razume šta je Albancima u tom dokumentu epohalno, jer na toj partijskoj sednici je bilo raznih tema, podnet je izveštaj o pregovorima sa Albancima u Rambueu, na primer, i konstatovano da je SPS za mirno rešenje, ali i da ćemo u suprotnom braniti svoju zemlju i svoje teritorije.
I zbog toga, kaže, Dačić, ja treba da idem u Hag, što je, kako je ocenio, glupost.
Za njega je, istakao je, ta tema zatvorena, ali je u međuvremenu otvorena nova, to je Specijalno tužilaštvo, a zna se šta ono treba da radi.
O sveukupnoj situaciji u Pištini, Dačić kaže da se tamo "ne zna ko je gori, tolika kumulacija različitih unutrašnjih i spoljnih faktora na jednom mestu i nema pozitivnih poruka".
Pozitivno je, prema njegovim rečima, jedino da može da se razgovara sa jasno izrečenom željom da se dođe do rešenja.
Međutim, dodao je, vidimo sada ti pregovori o postizbornom koalicionom sporazumu idu teško, pa otuda i pitanje kada će Priština uopšte biti sremni da vode neke razgovore.

Imajući u vidu tu i političku situaciju generalno na međunarodnom planu, Dačić je ukazao da se ona drastično menja i da zato Srbija, prema njegovim rečima, treba da ima drugačiji pristup prema svim temama od interesa.
Događaj godine u svetu, za Dačića je pobeda Borisa Džonsona, što, kako kaže, jasno ukazuje na to da je većina u Velikoj Britaniji za bregzit, a što ima posledice na Evropu.
Kao događaj godine za Srbiju, naveo je posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona.
Sve to, kaže,neke stvari drugačije postavlja na političku scenu.
Reč je, ukazuje, o kapitalnim promenama i potresima, to je jedn nova realnost i zbog svega toga svako pitanje mora da se posmatra sa jednog drugog aspekta.

Govoreći o tužbi diplomatskog predstavnika Prištine u Vašingtonu, Fljori Čitaku, koju je protiv njega podnela UN zbog njegove izjave da ona ima srpsko državljanstvo, Dačić je najavio da će naredni put poneti spisak srpskih državljana zaposlenih u UN, a koji su s Kosova.
Činjenica je, istakao je, da oni imaju državljanstvo Srbije, a rade protiv Srbije, što je kaže važno, jer ovde je ipak reč o statusnom pitanju.
Albanci nisu svesni aktuelni situacije, smatra Dačić i dodaje da su oni u velikoj zabludi ako, kako kaže, misle da će nešto dobiti.
Situacija se, dodao je, toliko komplikuje i potrajaće, što je, ocenio je, dobro za Srbiju, jer bolje je da traje nego da se donese pogešna odluka.
O novom zakonu koji je donela Malta i koji pogađa decu srpskih državljana koji tamo žive i rade, Dačić kaže da Srbija preduzima određene radnje i da ta deca nisu i neće biti proterana.

Država će, ističe, nastaviti da radi na tome, već za januar su zakazane neke konsultacije, a Vlada Malte je obećala da će svaki takav slučaj korektno razmatrati.
Zato je, istkao je Dačić, neophodno da po tom pitanju nastupamo organizovano i da ne širimo dezinformacije, jer će to potrajati, a sve treba uraditi na, kako je rekao, dobar način.
Dačić je rekao i da za vladu neće biti odmora tokom novogodišjih praznika, a što se njega tiče, kaže, već u petak putuje u Moskvu, a 2. januara će biti u Pekingu.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.