Dačić: Ako sada propustimo šansu za EU, sledeća tek 2014.

Izvor: Blic, 28.Nov.2012, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ako sada propustimo šansu za EU, sledeća tek 2014.

Naredne dve nedelje su veoma važne za Srbiju jer ako sada propustimo da Srbija dobije pozitivno mišljenje oko pregovora sa EU sledeća šansa je tek u 2014. godini, kaže za “Blic” premijer Srbije Ivica Dačić. Kako dodaje, presudno da Srbija sada dobije mogućnost i napravi pozitivni pomak je primena sporazuma sa Prištinom koji se takođe očekuje u narednim danima.

- Savet EU za petnaestak dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 10. decembra daje mišljenje o Srbiji. Ukoliko ono bude pozitivno, možemo očekivati da u prvoj polovini sledeće godine počnu pregovori Srbije i EU. Međutim, ako se sada to propusti, dolaze izbori u Nemačkoj i onda tek možemo očekivati datum pregovora u 2014. godini - kaže za “Blic” Dačić.

Pozitivan stav evropskih partnera i dobijanje datuma za pregovore o članstvu u EU povezan je sa kosovskim pitanjem. Od Srbije niko ne traži da prizna jednostranu proglašenu nezavisnost pokrajine, ali se očekuje primena postignutih sporazuma.

Prvi na redu je o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, a koji bi kroz pilot-projekte na Jarinju i Končulju trebalo da zaživi početkom decembra. Premijer za “Blic” kaže da treba ispuniti kriterijume.

- Da bismo u decembru dobili pozitivno mišljenje, treba ispuniti kriterijume, među kojima je i primena svih sporazuma sa Prištinom, a koji su postignuti u vreme prethodne vlade. To je teško za nas, ali ako želimo dalje ka Evropskoj uniji, ti sporazumi se moraju primeniti - poručuje Dačić.

Rogozin: Srbija odlučuje

Premijer Dačić sastao se juče sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom i saglasili su se da rešavanje kosovskog pitanja mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom. Rogozin je na sastancima sa državnim vrhom poručio da će Rusija prihvatiti odluku Srbije kada je reč o Kosovu, a da Moskva ostaje kritična prema priznavanju nezavisnosti koji je okarakterisao kao “bezobrazluk iz 2008. godine”.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da nije sporna želja Srbije da uđe u EU, ali ni namera da zadrži prijateljske odnose sa Rusijom.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ako sada propustimo, datum očekujemo 2014. godine

Izvor: Beta, 29.Nov.2012, 00:22

BEOGRAD, 28. novembra 2012. (Beta) - Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je da bi Srbija u prvoj polovini sledeće godine mogla da dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unije, ako Savet EU 10. decembra .

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.