Dačić: Ako je nikl štetan, odustajemo

Izvor: Blic, 27.Sep.2012, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ako je nikl štetan, odustajemo

Tražiću od ministarstava da mi daju izveštaj o tome kada je to potpisano i o čemu je tu reč. Ukoliko je štetno po okolinu, sigurno je da to ne treba da se radi - kaže za „Blic“ Ivica Dačić, premijer Srbije, na pitanje koji je njegov stav o istraživanju nikla u Srbiji i štetnim posledicama po ljude i okolinu.

Prvi put je za te probleme, ističe premijer, čuo od Emira Kusturice. Filmski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reditelj je, inače, prvi i ukazao na pogubnosti i štetnosti istraživanja i eksploatacije nikla na nekoliko lokacija u Srbiji i upitao vredi li upropastiti Srbiju zbog milijardu ili dve.

I za Rasima Ljajića, ministra unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacije, nema dileme - posledice istraživanja nikla, kako ističe za „Blic“, treba da bude predmet stručne analize.

- Stručnjaci moraju da nam ukažu i na prednosti i na mane tog posla da bismo znali da li je veća korist od štete pri obavljanju tih istraživanja, kao i da nam predlože stav. Svaka druga priča je bespredmetna - kaže Ljajić.

Posle objavljivanja područja u kojima će se obavljati eksploatacija - Mokra Gora, Topola i Vrnjačka Banja - juče se oglasilo i Opštinsko veće Trstenika, koje je stavilo van snage pre deset dana saglasnost koju je prošle godine bivša vlast dala kompaniji „Srbija nikla“ za istraživanje nikla na padinama Goča.

U Trsteniku smatraju da bi eventualno istraživanje nikla ugrozilo poljoprivrednu proizvodnju u tradicionalno povrtarskom kraju, ali i snabdevanje vodom.

- Saglasnost za istražne radnje u pojasu od Veluća do Ruđinaca, odnosno u selima Dublje, Popina, Crnišava, Jasikovica, Veluće i Ruđinci, data je „Srbija niklu“ prošle godine. Oni su tada došli s neophodnim dozvolama i saglasnostima koje im je izdalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje. Sada smo saglasnost koju daje lokalna samouprava stavili van snage. Ljudi iz „Srbija nikla“ su prošle godine dolazili u Trstenik dok nam se sada niko nije javljao - ističe Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik.

Od Ministarstva poljoprivrede samo za nove zasade voća i povrća ova opština dobila je dva miliona evra. Aleksić je izričit da nemaju nameru da otvaraju kopove i nalazišta koji su ekološki štetni i koji bi poništili sve njihove napore u razvoju komune.

- Trstenik ima i velikih problema sa snabdevanjem pijaćom vodom sa Zapadne Morave. Mogući iskopi bi bili na manje od jednog kilometra od reke i to bi još više ugrozilo vodosnabdevanje - dodaje Miroslav Aleksić.

Odbornici Skupštine opštine Trstenik će sutra raspravljati o mogućem istraživanju nalazišta nikla na padinama Goča, ali je izvesno da će svi biti protiv toga. Predstavnici mesnih zajednica, a posebno onih na čijoj bi teritoriji trebalo da se rade istraživanja, spremni su i na radikalne poteze kako bi sprečili istraživanja.

Istraživanje na izvoru

Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik bio je pre dva dana s kolegama iz Vrnjačke Banje, Topole i Čajetine na sastanku s ministrom energetike i rudarstva Milanom Bačevićem, na kojem su svi predsednici bili izričito protiv istraživanja nalazišta nikla. „Predložili smo ministru Bačeviću da se obustave sve istražne radnje, na šta je on odgovorio da će istrajati da se istraživanja nastave jer je to „veliki državni posao“. Trstenik svoju budućnost vezuje za razvoj poljoprivrede i metalski kompleks. U Veluću je izvor mineralne vode, odakle se puni „mivela“. U nove proizvodne pogone je uloženo dva miliona evra - kaže Miroslav Aleksić.

Povezane vesti: U Topoli uznemireni zbog najave početka eksploatacije nikla
Pogledaj vesti o: Emir Kusturica

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.