DačiĆ: Podržavamo Republiku Srpsku

Izvor: Politika, 06.Sep.2010, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DačiĆ: Podržavamo Republiku Srpsku

Republika Srpska i njeni predstavnici u zajedničkim organima BiH neće dozvoliti da ona prizna samoproglašenu državu Kosovo, a Srbija neće podržati jednostrano menjanje Dejtonskog sporazuma, saglasili se premijer RS Milorad Dodik i vicepremijer Srbije Ivica Dačić

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka, 5. septembra – Srbija čvrsto zastupa očuvanje Republike Srpske, a Republika Srpska snažno stoji u odbrani teritorijalnog integriteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije na Kosovu i Metohiji, saglasili su se danas u Banjaluci premijer Republike Srpske Milorad Dodik i vicepremijer Srbije i njen ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić

„Republika Srpska ostaje odana politici teritorijalnog integriteta Srbije i uvek ćemo podržavati odluke koje povodom Kosova i Metohije donese Beograd“, izjavio je Dodik na konferenciji za novinare. On je dodao da bi mnogi bošnjački političari priznali Kosovo, „ali to ne mogu jer nemaju saglasnost predstavnika Republike Srpske u zajedničkim organima Bosne i Hercegovine“.

„Ti isti se uznemire kada neko pomene mogućnost teritorijalne dezintegracije Bosne i Hercegovine. To su dupli aršini jer političari koji se, s jedne strane, zalažu za teritorijalni integritet BiH, s druge strane nisu spremni da podrže teritorijalni integritet Srbije i njenu rezoluciju o Kosovu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija“, upozorio je Dodik.

Premijer Srpske je rekao da je s Dačićem i potpredsednikom Vlade Srbije Jovanom Krkobabićem razgovarao i o privrednoj, kulturnoj, obrazovnoj i socijalnoj saradnji. Dodik je, kao jedan od primera dobre saradnje, naveo izgradnju mosta na Savi u Rači, koji će u ponedeljak svečano pustiti u promet on i predsednik Srbije Boris Tadić. „Srbija je finansirala izgradnju mosta, a mi prilaznih puteva“, rekao je Dodik. On je istakao da Republika Srpska želi da ima kompatibilne nastavne planove i programe sa Srbijom – od osnovnog obrazovanja do fakulteta.

„Srbija je za očuvanje Republike Srpske na bazi Dejtonskog sporazuma. Mi čvrsto podržavamo stav da svaka promene Dejtona mora da bude rezultat dogovora dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH – i tri konstitutivna naroda“, istakao je Dačić. Ona je upozorio da dvostruke standarde međunarodnih moćnika na Balkanu, na kojem, dodao je, mnoga osnovna pitanja nisu rešena „već stavljena pod tepih“.

„Oni koji brane teritorijalni integritet BiH, i sada – kada se spomene mogućnost odvajanja severnog dela Kosova – tvrde da bi to bilo narušavanje teritorijalnog integriteta ove samoproglašene države, nisu poštovali teritorijalni integritet Srbije. Obrnuto, Srbiji su oduzeli oko 15 procenata teritorije“, kazao je Dačić. Prema njegovim rečima problem Kosova bi bilo najbolje rešiti dijalogom i kompromisom u interesu i Srba i Albanaca koji na njemu žive.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo i Ivica Dačić su novinarima rekli da su zadovoljni sadašnjim nivoom saradnje republičkih ministarstava unutrašnjih poslova. Oni su objasnili da su dva MUP-a zajedno izveli nekoliko akcija protiv organizovanog kriminala, i da je u jednoj od njih učestvovalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić je istakao da saradnja Srbije i Republike Srpske mora da ima prednost u odnosu na druge zemlje u regionu. „Srbija je potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, na osnovu kojeg s Republikom Srpskom imamo specijalne paralelne veze i te činjenice nas obavezuju da razvijemo dobru saradnju na svim poljima. Ovo, naravno, ne znači da ne treba da razvijamo i jačamo saradnju i s drugim državama u regionu“, rekao je Krkobabić.

Boro Marić

objavljeno: 06/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.