Izvor: Politika, 15.Sep.2013, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Dačić počeo izbornu kampanju

Pojavljivanje Ivice Dačića, predsednika SPS-a i premijera, u javnosti izgleda kao početak izborne kampanje. Sve jače ponavlja poruku iz prošlih izbora da je on jak čovek koji donosi odluke, a ne Aleksandar Vučić, predsednik SNS-a i prvi potpredsednik Vlade.

Dačić je rekao da je on izbacio Mlađana Dinkića iz Vlade, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a sada bi mogao da skloni i Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika Beograda. Najavljujući povećanje poreza za najbogatije, podsetio je da je SPS levica i da se razlikuje od neoliberala, samo što nije bilo jasno da li u njih ubraja samo Dinkića ili možda i SNS.

Čiste ruke su treći element Dačićevog programskog pojavljivanja u javnosti. Na optužbe da su ljudi SPS-a ili bliski njemu krivi za sunovrat „Galenike”, premijer je odgovorio da niko neće biti oslobođen krivice.

Da li je Dačić počeo izbornu kampanju, da li će ove tri stavke biti njena okosnica i da li će uskoro biti raspisani izbori?

Dragomir Anđelković, analitičar, kaže da je Dačić neobična sinteza principa stare samoupravne političke škole i postmodernog pristupa politici.

„Njegova prva karakteristika posebno pogoduje drugoj, čineći je još delotvornijom. Postmoderna politička logika podrazumeva brisanje granica između izborne kampanje i redovnog vršenja vlasti. S druge strane, političari samoupravnog kova do krajnosti su ravnodušni prema postizanju bilo kakvih rezultata, a bitno im je da praznim pričama i pozerskim potezima pridobiju simpatije. Toga u politici uvek ima, ali u pomenutom slučaju sve se svodi samo na demagogiju. Kada se rečeno iskombinuje, dobijamo Dačićev politički stil, koji podrazumeva neprekidno, hiperaktivno kozersko ponašanje, kao kompenzaciju za stvarne rezultate, štaviše i po cenu njihovog nespostizanja zbog robovanja maksimalnom demagoškom efektu”, objašnjava Anđelković i dodaje:

„To je nemalom delu nacije smešno, pa i otužno, ali Dačiću je dovoljno da i deset odsto građana bude opčinjeno njegovim političko-zabavnim programom. A njega sada dodatno intenzivira, o čemu govori iznenada zauzeti borbeni stav prema Dinkiću, koga je dugo smatrao svojim privilegovanim partnerom u Vladi, kao i naprasno zahlađenje prema Đilasu.”

Ovaj analitičar kaže da je tu i naglašena socijalna demagogija u vezi s novim paketom poreskih zakona i odnekud nastala spremnost za, navodno, radikalni obračun s kriminalcima u svojim redovima.

„Ponešto od toga je sračunato i na kupovinu još nekog vremena za očuvanje premijerske stolice, nuđenjem izvesnih usluga dominantnom SNS-u. Sve nabrojano je, pre svega, deo permanentne predizborne kampanje, koja proporcionalno slabljenju komapartivne pozicije SPS-a na političkoj sceni, uzima maha. A pošto je jasno da, bez obzira na sve rekonstrukcije Vlade, nije logično da, u uslovima kada je Dačićeva stranka bar četiri puta slabija od Vučićeve, ona i dalje drži premijersku funkciju, te da će u dogledno vreme nastupiti trenutak prevremenih parlamentarnih izbora, SPS sada punim kapacitetom pali svoje, i ranije aktivne, samoupravno-marketinške motore. Za Dačićevu stranku to je oproban recept za održanje na površini srpske političke močvare, ali za devastiranu Srbiju takav pristup politici jako je loš”, ističe Anđelković.

Branko Radun, politički analitičar, smatra da je Dačić neprekidno u kampanji i da pokušava da poentira iz negativnih situacija, kao što je Slučaj „Galenika”.

„Dačić vrlo vešto eskivira mine na putu. Izbacivanje Dinkića iz Vlade predstavio je kao svoju odluku, iako je jasno da nije to sam uradio, ali koristi svaku priliku da poentira. On ne zna da li će biti izbora za pola godine ili ne, ali priprema teren, pa ako ne izvuče korist, makar da prođe bez štete.”

Radun kaže da su Dačića mnogi potcenjivali, od Miloševića do Koštunice i Tadića, ali im se to obilo o glavu.

„Njegov stil ima svoju publiku, i on je uspeo da zadivi svoju publiku. Setimo se da je 2008. godine jedva prešao cenzus. Dačić je vrlo vešt, koristi prilike i jezik ’Farme’ i to u pozitivnom i negativnom smislu, kako god to neko shvatio.”

Milan Nikolić, sociolog, kaže da se kampanja vodi od početka godine, jer će izbori biti na proleće.

„Stranke već zauzimaju startne pozicije, pa što ne bi i Dačić. Dinkić ide okolo i pravi koalicije, za DS je pitanje da li će negde održati vlast. Oni se bore za opstanak i verovatno se neće snaći sa Đilasom na čelu. Trebalo bi da idu putem socijaldemokratije, ali je tu priča o Đilasovom bogatstvu. Najbolji su SNS i Vučić i ako nastave da hapse, možda će i preći 50 odsto. Čim se potpiše početak pregovora sa EU, biće raspisani izbori. Ali, važnije je šta će biti posle izbora. Dovode se Emirati, ali da li ćemo ući u budžet EU… Sada se hvata start i svi traže pozicije za izbore.”

Ivana Anojčić

objavljeno: 15/09/2013
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Da li je Dačić otpočeo kampanju?

Izvor: B92, 15.Sep.2013

Beograd -- Pojavljivanje Ivice Dačića, predsednika SPS-a i premijera, u javnosti izgleda kao početak izborne kampanje, piše Politika...Sve jače ponavlja poruku iz prošlih izbora da je on jak čovek koji donosi odluke, a ne Aleksandar Vučić, predsednik SNS-a i prvi potpredsednik Vlade...Dačić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.