DSS predala Dačiću predlog Zakona o vojnoj neutralnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2021, 14:58

DSS predala Dačiću predlog Zakona o vojnoj neutralnosti

Predsednik Demokratske Srbije (DSS) Miloš Jovanović predao je danas predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću predlog Zakona o vojnoj neutralnosti i izrazio očekivanje da će vladajuća većina ozbiljno razmotriti zakonski predlog te vanparlamentarne partije.

Jovanović je novinarima ispred grade Skupštine Srbije, rekao da je u pitanju dokument koji je DSS pre četiri godine predala Skupštini , ali da, kako kaže, ''nije odmakao'' dalje od početne procedure. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

''Smatrali smo da je sazreo trenutak da ga ponovo uputimo predsedniku parlamenta, odnosno vladajućoj većini sa idejom da se konačno taj zakon ozbiljnije razmotri'', rekao je lider DSS.

Jovanović je rekao da je DSS zakazala konferenciju za medije sa idejom da predlog zakona preda obezbeđenju te institucije, jer pisarnica ne radi vikendom, ali da su u međuvremenu od sekretarijata i šefa kabineta predsednika Skupštine dobili informaciju da će ih Dačić lično primiti.

''Taj potez tumačim kao volju da se ovaj predlog zakona uzme u obzir, ali videćemo u narednim danima i mesecima da li je to tumačenje ispravno. Ima tu verovatno i nekih političkih računica, ali ne vidim razlog da se naš predlog ne uzme u ozbiljno razmatranje, a nadam se i usvajanje'', rekao je Jovanović pre nego što je Dačiću predao predlog zakona.

Primetio je da se svaka vlast u Srbiji od 2008.godine deklarativno zalagala za poštovanje principa vojne neutralnosti, ali da je vladajuća većina, koja je na vlasti od 2012. godine, u decembru 2019. godine unela taj princip u dva važna strateška dokumenta, Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane Srbije.

Kako je rekao, u DSS smatraju da je sazreo trenutak da se princip vojne neutralnosti podigne na viši normativni nivo ističući da je reč o veoma važnom principu koji podrazumeva da Srbija neće biti članica nijednog stalnog vojnog saveza, ali i zahteva da se sami staramo o svojoj odbrani.

On je kazao da jak sistem odbrane podrazumeva i ročni sastav, odnosno, vraćanje služenja vojnog roka, ali i profesionalnu vojsku naglasivši da to ne isključuje jedno drugo.

''To podrazumeva i ozbiljan tehnološki razvoj, revitalizaciju vojne industrije i odsustvo korupcije u domenu odbrane i da se poput Izraela bavimo vojnim sistemom, tako da nas niko ne dira. Jak sistem odbrane je najveća garancija da će te očuvati mir i da ćete u miru oluvati nacionalne interese, a tome težimo'', naveo je lider DSS.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.