DAČIĆ PORUČIO KAMERONU: Skloni mural ispred svog kabineta ili se zamisli nad svojim izjavama

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 15:09

DAČIĆ PORUČIO KAMERONU: Skloni mural ispred svog kabineta ili se zamisli nad svojim izjavama

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić imao je posebnu poruku za britanskog sekretara

Kamerona bih pozvao da, kada se vrati u London, izađe samo par koraka ispred svog kabineta i pogleda mural "Britannia Pacificatrix", koji prikazuje Britaniju sa saveznicima nakon Prvog svetskog rata, gde su Srbija i Belgija prikazane kao devojčice okačene uz skute Britanije kao svoje zaštitnice, poručio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

- Vreme je, kolega Kameron, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili da sklonite taj mural, odnosno istoriju, da vam ne bode oči, ili da se zamislite nad svojim izjavama - rekao je Dačić, reagujući na izjavu britanskog kolege koji je u Prištini izjavio da će Velika Britanija pomoći tzv. Kosovu da dobije nova priznanja. Dačić je podsetio da je Velika Britanija priznala tzv. Kosovo samo dan posle jednostrano proglašene nezavisnosti, 18-og februara 2008. godine i podržava ga već 16 godina, a za to vreme tzv. Kosovo priznaju samo 84 članice Ujedinjenih nacija, dok je, kako kaže, na strani male, ali ponosne Srbije, 109 zemalja.

- Dok nijednom rečju nije spomenuo da Aljbin Kurti i tzv. Kosovo već 11 godina odbija da sprovede Briselski sporazum, koji je, između ostalih, potpisala i za njega garantovala, u ime Evropske unije, Britanka Ketrin Ešton, dok nijednom rečju nije spomenuo teror i nasilno proterivanje više od 200.000 Srba, kao i uništenje srpskih hrišćanskih crkava i manastira iz srednjeg veka, Kameron obećava tzv. Kosovu pomoć oko novih priznanja i prijema u međunarodne institucije - rekao je Dačić.

Dačić je istakao da će Srbija nastaviti da bude konstruktivan faktor u dijalogu, ali ističe i da ima pravo ništa manje nego bilo koja druga zemlja na svetu, da štiti svoje nacionalne i državne interese i svoj teritorijalni integritet.

Šef srpske diplomatije je podsetio i na to da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine, kada je Kameron bio premijer, kao i da je Velika Britanija, kao zemlja odakle dolazi Ketrin Ešton, bila ujedno i garant njegovog sprovođenja.

Srbija Danas/Novosti
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.