DAČIĆ I TAČI PARAFIRALI SPORAZUM!

Izvor: Press, 19.Apr.2013, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAČIĆ I TAČI PARAFIRALI SPORAZUM!

Zna se da ima 15 tačaka i da su posebno sporne deveta, koja se odnosi na policiju u srpskim sredinama, i 14., za koju se kaže da ima veze sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama.
Dačić poručio da će se o prihvatanju sporazuma odlučivati u narednim danima. Odluka o mestu i terminu eventualnog zvaničnog potpisivanja nije doneta.
 

 
"Prihvaćeni su predlozi Srbije, parafirao sam da je ovo predlog teksta o čijem prihvatanju ili odbijanju će se izjasniti obe strane u narednim danima", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.
Vest je objavila Ketrin Ešton, koja je i čestitala obojici premijera na "hrabrosti i dosad uloženom naporu", a zatim je navela da će dve strane obavestiti Brisel o prihvatanju parafiranog sporazuma.
"Veoma je važno da je ovo što gledamo otklon od prošlosti i za obe strane korak bliže ka Evropskoj uniji", navela je Eštonova.
Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su u finalnoj verziji teksta prihvaćeni svi srpski predlozi, odnosno da je "nedirnuta tačka 9, i po srpskoj želji modifikovana tačka 14".

SPO ocenjuje da je "dogovorom u Briselu započet proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, koji je od suštinskog značaja za stabilnosti i evropeizaciju našeg regiona".
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić parifirao je tekst predloga sporazuma sa Prištinom, kojim su prihvaćeni svi zahtevi Srbije, a Brisel će o odgovoru Beograda biti obavešten u ponedeljak.
Obe delegacije su trenutno na sastanku u NATO-u. Sastanak sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom je završen.  Beograd od NATO-a dobio garancije da Kosovske bezbednosne snage neće moći da dolaze na sever Kosova, osim u slučaju prirodnih katastrofa i to uz saglasnost NATO i lokalne srpeske zajednice.


"Danas je usaglašen konačni predlog teksta sporazuma, o tom tekstu treba da se izjasni vlada Republike Srbije i drugi nadležni organi. Dok se to ne bude desilo, nije potpisan nikakav sporazum" naglasio je Vulin u izjavi Tanjugu.
"Papir na koji je svoj paraf - ne potpis, već svoje inicijale - stavio predsednik Vlade Republike Srbije je predlog konačnog sporazuma o kome će se izjasniti nadležni organi države Srbije, tu mislim na vladu i druge institucije države Srbije. Sporazum nije potpisan, zato što ga još uvek nema dok nadležni oorgani ne budu rekli sve što imaju o njemu da kažu", objasnio je Vulin.
On je rekao da na predlogu teksta sporazuma piše da smo primili k znanju da je to taj tekst i da on nije potpisan.
"Doslovce tako piše" podvukao je Vulin.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je večeras, povodom vesti da su Beograd i Priština parafirali tekst predloga sporazuma, da je tim Beograda izdejstvovao nešto što obezbeđuje srpski narod na Kosmetu i pruža mu siguran oslonac za budućnost.
"Posle velikih napora koje je uložio naš pregovarački tim, a koji su započeli još pre osam meseci, okončan je jedan od najtraumatičnijih ciklusa, koji je naš narod gde god da živi, mučno preživljavao", rekao je Mrkić za Tanjug.
Kako je istakao pregovarački tim Beograd je svojom posvećenošću, dubokim uverenjem, strpljenjem i umešnošću, "izdejstvovao nešto što obezbeđuje naš narod na Kosmetu i pruža mu siguran oslonac za budućnost".
"Siguran sam da će srpska zajednica na KiM, koja je preko svojih predstavnika o svemu bila u toku, s olakšanjem prihvatiti pregovarački uspeh naše delegacije, sa premijerom Dačićem i potpredsednikom Vučićem na čelu", poručio je šef diploamtije.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

"Beli dim" iz Brisela

Izvor: Danas, 19.Apr.2013

Beograd i Priština su parafirali sporazum, izjavila je nakon jučerašnje desete runde političkog dijaloga o Kosovu posrednica u razgovorima Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU. Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su predlozi Srbije prihvaćeni. "Parafirao sam predlog teksta o čijem prihvatanju...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.