Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova: Još jedno mešanje Dačića u unutrašnja pitanja Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2020, 21:48

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova: Još jedno mešanje Dačića u unutrašnja pitanja Crne Gore

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je večeras kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je povodom dešavanja u Crnoj Gori rekao da "dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca".

Iz crnogorskog Ministarstva kažu "da je uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, zdravlje građana apsolutni prioritet države Crne Gore".

"Dačić se, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koristeći retoriku Miloševićevog portparola iz devedesetih, na ovaj način još jednom, neodgovorno, grubo i opasno umešao u unutrašnja pitanja Crne Gore, pri čemu, očigledno, zaboravlja koju funkciju obavlja i šta ta funkcija podrazumeva", navodi se u saopštenju crnogorskog Ministarstva.

Ministarstvo u ironičnom tronu navodi da ne potcenjuje Dačićevo "ratno iskustvo i doprinos upravo bratoubilačkom sukobu i konfrontaciji Srbije sa svim svojim susedima u godinama raspada Jugoslavije", kao ni njegov "kapacitet da i u godinama nakon toga, često istupa na ekskluzivno nacionalističkoj platformi, ali, navode, smatraju da je ovaj put "nadmašio samog sebe".

"U Crnoj Gori svi njeni građani, bez obzira koje su nacionalnosti i veroispovijesti imaju svoja prava i obaveze, kao što i država Crna Gora štiti i brine o svim svojim građanima bez obzira na njihovo nacionalno osećanje. Uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, koji su izgleda jedan od aduta za predstojeću izbornu utakmicu, još jednom napominjemo da je zdravlje građana, u ovom momentu, apsolutni prioritet države Crne Gore", poručuju iz Ministarstva.

Postupanje verskih velikodostojnika koji su, kako navode, na ovaj način doveli u pitanje sve što je sada urađeno, pokazalo je, kako su kazali, da su njihovi prioriteti u ovoj situaciji drugačiji.

"Istovremeno, poznati akteri iz susedne države koriste svaku priliku da se najoštrije obračunavaju sa Crnom Gorom, ne poštujući njeno pravo, da kao suverena država uređuje unutrašnja pitanja", dodaju iz Ministarstva.

Ministru Dačiću savetuju "da se priseti značenja pojma diplomatija i da deluje u skladu sa tim".

Takođe, crnogorsko Ministarstvo podseća i "druge organe Republike Srbije" da treba "jednom za svagda da imaju na umu da je Crna Gora, nakon skoro čitavog jednog veka, puno odricanja i teških političkih borbi, uspela da povrati svoju nezavisnost i da danas, kao uvažena članica NATO i predvodnik procesa integracije u EU na zapadnom Balkanu, nikad nikome više neće dopustiti neku novu Podgoričku skupštinu".

Ministar Dačić izrazio je ranije danas zabrinutost zbog dešavanja u Crnoj Gori i ocenio da su tenzije skoro dovele do početka bratoubilačkog rata između Srba i Crnogoraca.

Dačić je kazao da do sada nije zabeleženo da se u nekoj zemlji hapsi vladika Srpske pravoslavne crkve.

"Prvi put dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca ma kako se ko zvao. Zamislite da mi sada hapsimo muftije ili biskupe", rekao je Dačić za tv Prva komentarišući dešavanja u Crnoj Gori posle hapšenja vladike SPC Joanikija i još sedam sveštenika koji su sinoć pušteni iz pritvora.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crnogorsko MSP: Dačićeva izjava o bratoubilačkom ratu mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore

Izvor: Radio 021, 16.Maj.2020

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je večeras kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je povodom dešavanja u Crnoj Gori rekao da "dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca"...Iz crnogorskog...

Nastavak na Radio 021...

Oštra reakcija Podgorice: Opasno miješanje Dačića u unutrašnja pitanja

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Maj.2020

PODGORICA - Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je večeras kao miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je povodom dešavanja u Crnoj Gori rekao da "dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Milićević: Licemeran stav MSP i neprimereni napadi na Dačića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2020, 14:48

Potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević odbacio je danas kao licemeran i populistički stav Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore i kao neprimeren napad na šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića...U saopštenju za javnost, Milićević je istakao da se Srbija nikada nije, niti će se mešati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.