Crnogorska partija traži ostavku Dačića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2020, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorska partija traži ostavku Dačića

Crnogorska partija (CP), koja je registrovana i deluje u Srbiji, traži od šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da podnese ostavku, zbog, kako navode, diskriminacije koju ispoljava prema građanima Srbije crnogorske nacionalnosti, preneo je portal RTCG. Potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner SPS, Đorđe Milićević, izjavio je da CP nema nikakvo moralno pravo da zahteva ostavku ministra spoljnih poslova Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i prvog potpredsednika Vlade Srbije Ivice Dačića.

U saopštenju, koje prenosi ovaj portal, a kojeg nema na zvaničnom sajtu Crnogorske partije, između ostalog stoji da Dačić, kako tvrde, "izaziva nesigurnost" u njihovoj zajednici i "uporno targetira Crnogorce i Crnogorke" izjavama poput: "Crnogorci da se vrate u Crnu Goru, neće imati ko da rukovodi u Srbiji".

Ministar Dačić, kažu, možda misli na neku drugu grupu građana poreklom iz Crne Gore, koja se nacionalno deklariše drugačije.

"U tom slučaju bi bilo fer da ne proziva nas za frustracije koje on lično ima sa njima", navodi se, između ostalog, u veoma opširnom saopštenju koje je RTCG objavila u celosti.

Milićević: CP nema moralno pravo da traži ostavku Dačića

Potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner SPS, Đorđe Milićević, izjavio je danas da Crnogorska partija (CP) nema nikakvo moralno pravo da zahteva ostavku ministra spoljnih poslova i prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića.

"Ako ova partija iskreno zastupa i štiti interese Crnogoraca u Srbiji, morala bi da prihvati činjenice koje su više nego jasne i tačne, a to je politika koju vodi predsednika države i ministar spoljnih poslova sa ciljem pune ravnopravnosti svih građana Srbije pred zakonom i Ustavom, ali još više bezrezervne i beskompromisne borbe za interese srpskog naroda u Crnoj Gori", naveo je Milićević u izjavi za javnost.

On ističe da Dačić nikada nije diskriminisao Crnogorce u Srbiji, za razliku od crnogorskih vlasti koje kontinuirano vrše grubu diskriminaciju srpskog naroda u Crnoj Gori, koji činu blizu 30 odsto od ukupnog stanovništva u toj državi.

"Očigledno je da Crnogorska partija zatvara oči na činjenicu da je ogroman broj Crnogoraca u Srbiji visoko pozicioniran u privredi, javnom sektoru i što je najvažnije u politici", naveo je Milićević

Dakle, naglašava, šta je to Ivica Dačić rekao osim istine i zbog čega to vređa Crnogorsku partiju koja je regularno registrovana kao stranka nacionalane manjine sa punim pravom da potpuno legitimno učestvuje u izbornoj kampanji i izborima.

Milićević kaže da SPS daje apsolutnu podršku svom predsedniku Ivici Dačiću u njegovim nastojanjima da na najbolji mogući način zaštiti srpski narod u Crnoj Gori, a još veću podršku ima za njegove hrabre, dosledne i principijalne stavove o pravima crnogorske manjine u Srbiji, kao i svih drugih nacionalnih manjina.

"Za Crnogorsku partiju bi bilo daleko bolje da se posveti na iskren način zaštiti interesa Crnogoraca u Srbiji, iako Crnogorci u Srbiji nemaju ni jedan jedini razlog da se smatraju ugroženim, obespravljenim ili diskriminisanim", zaključio je Milićević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.