Bliži smo datumu, 12 zemalja EU za

Izvor: B92, 21.Jun.2013, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliži smo datumu, 12 zemalja EU za

Beograd -- Premijer Srbije izjavio da veruje da je posle noćašnjeg sastanka s kosovskim premijerom Srbija sigurno bliže pozitivnoj odluci o dodeljivanju datuma.

Ivica Dačić je posle sastanka sa šefom Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evrope Edvardom Kukanom rekao da će, ukoliko ne bude doneta odluka o datumu, biti doveden u pitanje kredibilitet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU, a ne Srbije.

Dačić je naveo da je na sastanku sa Tačijem dogovoreno imenovanje komandanta policije za sever Kosova, kao i neka sporna pitanja oko održavanja lokalnih izbora, koji bi orijentaciono trebalo da budu održani 3. novembra.

"Dogovorili smo se oko regionalnog komandanta policije za sever Kosova, dogovorili smo neka sporna pitanja koja radne grupe nisu mogle da dogovore vezano za održavanje lokalnih izbora, razgovarali i o datumu, orijentaciono bi to trebalo da bude 3. novembar. Sa druge strane, za nas je veoma važno da će Srbi na KIM moći da glasaju i da učestvuju na izborima sa dokumentima Srbije", naveo je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare sa šeficom diplomatije Hrvatske Vesnom Pusić, rekao da misli da je 12 zemalja članica EU potpisalo zahtev da se Srbiji odobri da u oktobru otpočne pregovore o članstvu.

Vučić je rekao da očekuje pozitivnu odluku Bundestaga, da očekuje da se Srbiji odredi datum za pregovore za jesen i kao još jedan pozitivan signal vidi pismo visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana File. Dodajući da "bismo imali ponešto i da dodamo u pismu", on je rekao da se sada čeka šta će reći Bundestag 27. juna.

"Moj posao je da branim interese Srbije, moj posao nije da sebe predlažem za obavljanje funkcija u budućnosti, moj posao je da uradim ono što je dobro za naš narod. Sve ono što sam rekao vama danas i zašto mislim da je Srbija postala pouzdan partner. Danas u Beogradu sam govorio ono isto što sam govorio u Hrvatskoj, bez razlike u jednoj zapeti ili tački. Ono što sam vama danas rekao, rekao sam i Ketrin Ešton i nemačkim zvaničnicima i svima drugima", rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da je uveren da je Srbija ispunila sve svoje obaveze i učinila, u različitim sferama, više nego što je od nje traženo pre šest meseci ili godinu dana i da očekuje da datum bude određen na jesen.

Prema njegovim rečima, ne traži se ništa što bi bio neki marketing, već "nešto što smo zaslužili".

Kukan: Zaslužujete pozitivnu odluku i ohrabrenje

Kukan je izjavio da je Srbija učinila mnogo konkretnih stvari na evropskom putu i da zato zaslužuje pozitivnu odluku Evropskog saveta. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, rekao da je Srbija učinila mnogo konkretnih stvari ne samo u pogledu reformi, već i u pogledu dijaloga s Prištinom i implementacije briselskog sporazuma.

"Srbija zaslužuje pozitivnu odluku i da bude ohrabrena na tom putu zbog svega što je učinila", rekao je Kukan i dodao da bi negativnom odlukom mogao da bude doveden u pitanje kredibilitet EU, istakavši da se nada da će odluka biti pozitivna.

Kukan je dodao da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton državama članicama uputila pismo, da je ono pozitivno i objektivno, kao i da se u nekim njegovim segmentima ukazuje na stvari koje nisu uradjene i koje tek treba da se reše.

Članica delegacije EP za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom i Metohijom Ana Ibrisagić rekla je da su evropski parlamentarci došli u Beograd kako bi Srbiji odali priznanje za sav njen rad i da potvrde podršku za što brže odredjivanje datuma početka pregovora o članstvu u EU.

"Pratimo vaš rad, cenimo ono što je uradjeno i nadamo se da će biti doneta odluka koju je Evropski parlament već predložio u svojoj rezoluciji", rekla je Ibrisagić i dodala da je Srbija obavila dobar deo posla, ali da posla ima još i da najveći sledi po otvaranju pregovora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Danas smo bliži datumu

Izvor: Kurir, 21.Jun.2013

Mi smo sigurni da će Evropski parlament i EU u celini znati da cene ono što je Vlada Srbije uradila. Svaka drugačija odluka bila bi nepravedna i dovela bi u pitanje i sam kredibilitet EU, naveo je premijer tokom sastanka sa Edvardom Kukanom..BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas...

Nastavak na Kurir...

Dačić: Ne bude li odredjen datum u pitanju kredibilitet EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jun.2013

Premijer Srbije Ivica Dačić  izjavio je da vjeruje da je poslije  noćašnjeg  sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem Srbija sigurno bliže  pozitivnoj odluci Evropskog savjeta o dodjeljivanju datuma za početak pregovora. On je poslije sastanka sa šefom Delegacije Evropskog parlamenta...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dačić: Uveren sam u dobijanje datuma

Izvor: Beta Video, 21.Jun.2013

BEOGRAD - Nakon noćašnjeg sastanka uveren sam da će odluka o datumu biti pozitivna, rekao je premijer Ivica Dačić. (CH 4)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Srbija sve bliže datumu, 12 zemalja EU za

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Jun.2013

BEOGRAD - Premijer Dačić veruje da je posle noćašnjeg sastanka s kosovskim premijerom Srbija sigurno bliže pozitivnoj odluci o dodeljivanju datuma.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.