Beograd insistira na srpskom državljanstvu za Srbe

Izvor: Blic, 27.Maj.2013, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd insistira na srpskom državljanstvu za Srbe

Uoči sednice Vlade Srbije o planu implementacije sporazuma Beograda i Prištine, koji je 19. aprila dogovoren u Briselu, premijer Ivica Dačić izjavio je da će prethodno razgovarati telefonom sa evropskom šeficom diplomatije Ketrin Ešton, kako bi bila razjašnjena još neka sporna pitanja.

Dačić je rekao da je bitno da se potvrdi da su briselski razgovori statusno neutralni i da ne prejudiciraju budući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << status Kosova. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić pokušaće da izdejstvuje još neke garancije za Srbe na severu Kosova.

- Postoje i izmene plana koje se tiču nepostojanja obaveze za izmene prištinskih zakona, tehničkih detalja za Zajednicu srpskih opština i statusnog dela koji bi garantovao opstanak srpskih dokumenata. Srbija insistira na pitanjima obezbeđenja ličnih dokumenata i državljanstva za Srbe, kao i pečata za univerzitet - naveo je Vučić. Predstavnici srpskih opština sa severa Kosova navode za “Blic” da sa njima o planu implementacije još niko nije razgovarao. Dragiša Vlašković, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kaže da ga u svakom slučaju neće podržati jer su za Srbe na severu neprihvatljivi kosovski zakoni, prištinske lične karte, tablice i pečati.

- Verujem da će nakon sednice Vlade, Dačić i Vučić razgovarati sa nama. Ipak, mi ovde imamo jedinstveno mišljenje i ono ne može da se promeni - smatra Vlašković. Slavko Stevanović, predsednik opštine Leposavić, ističe da Srbi ne mogu da rade po ustavu i zakonima nepriznate države Kosovo.

Kocijančić: Dijalog se nastavlja

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU, kaže za “Blic” da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen na svim nivoima.

- To je sve što mogu da vam kažem u ovom trenutku - navodi Kocijančičeva.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

,,Dačićevi” i „Tačijevi” Srbi

Izvor: Politika, 27.Maj.2013

Sve ovo nam govori da i dosadašnje vlade nisu imale ne samo kontrolu nad Prištinom, već ni nad severnom Mitrovicom ..Ivica Dačić je u kontekstu odluke vlade o predloženom tekstu „sporazuma o implementaciji Briselskog sporazuma” rekao da bi Srbi sa severa Kosova trebalo da učestvuju na predviđenim...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.