Bejani: Potrebna veća sigurnost za povratnike na KiM

Izvor: RTS, 12.Sep.2016, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bejani: Potrebna veća sigurnost za povratnike na KiM

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava interno raseljenih lica Čalok Bejani rekao je u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Ivicom Dačićem da je za održivi povratak na Kosovo i Metohiju neophodan veći angažman na bezbednosti i sigurnosti povratnika, kao i ostvarivanju imovinskih prava interno raseljenih lica.
Prvi potrpedsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlade Ivica Dačić istakao je u razgovoru da je usled nepostojanja elementarnih uslova za održivi povratak, broj povratnika u Pokrajinu i dalje poražavajuće mali, a Bejani je potvrdio da postoji potreba za stvaranje uslova za trajna rešenja za interno raseljena lica koja uključuju povratak i integraciju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvestilac je pohvalio činjenicu da u Republici Srbiji postoji struktura i institucije koje se bave rešavanjem pitanja raseljenja, a ukazao je i na značaj procesa pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, posebno Poglavlja 23, kao i dijaloga Beograd-Priština za rešavanje pitanja internog raseljenja.
Dačić je ukazao da je, nažalost, usled nepostojanja elementarnih uslova za održivi povratak, broj povratnika u Pokrajinu i dalje poražavajuće mali, na šta redovno ukazujemo na sednicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenih radu UNMIK-a.
Izrazio je zadovoljstvo interesovanjem specijalnog izvestioca za rešavanje pitanja interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, imajući u vidu njegovu prethodnu posetu Republici Srbiji 2013. godine.
Ministar je rekao i da nadležne institucije Srbije, u situaciji aktuelne migrantsko-izbegličke krize, kao i rešavanja pitanja izbeglica iz regiona, već godinama ulažu vanredne napore da pruže sve oblike pomoći licima sa Kosova i Metohije u dugotrajnom internom raseljenju, uključujući stambena rešenja za one koji odluče da se integrišu.
Takođe je ukazao na značaj koji Srbija pridaje Ujedinjenim nacijama i pozdravio saradnju sa agencijama UN u Srbiji sa kojima "ćemo nastaviti zajednički da radimo i na rešavanju pitanja internog raseljenja", navodi se u saopštenju.
Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev predstavio je ranije danas Bejaniju koncept povratničkog naselja "Sunčana dolina" i prepreke masovnijem održivom povratku interno raseljenih lica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.