Ambasador Skot tvituje povodom Venecuele: Srbija na pogrešnoj strani istorije

Izvor: VOA, 20.Feb.2019, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador Skot tvituje povodom Venecuele: Srbija na pogrešnoj strani istorije

Ambasador Sjedinjenih Država u Beogradu, Kajl Skot, izjavio je u sredu, povodom situacije u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije. "Narod Venecuele gladuje pod nelegalnom vladavinom diktatorskog režima. Više od 50 država Latinske Amerike, Severne Amerike i Zapadne Evrope stale su uz narod Venecuele i privremenog predsednika (Huana) Gvaida. Srbija je na pogrešnoj strani istorije", tvitovao je ambasador. U njegovoj poruci podeljena je i vest da se šef diplomatije Srbije, Ivica Dačić, u utorak u Beogradu sastao sa zamenikom ministra spoljnih poslova Venecuele, Ivanom Hilom. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je u utorak da je Dačić na sastanku sa Hilom istakao razumevanje Srbije za tešku situaciju kroz koju prolazi Venecuela i da je pozdravio dijalog kao način da se dođe do trajnog rešenja krize u Venecueli. Dačić je rekao da Srbija vodi principijelnu politiku zasnovanu na poštovanju međunarodnog prava, nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država i rešavanja sporova mirnim putem, te da Srbija poštuje međunarodne principe i medjunarodno pravo. Ivan Hil i sa srpskim ministrom privrede U sredu, Ivana Hila primio je i ministar privrede Srbije Goran Knežević. Saopšteno je da je razgovarano o mogućnostima za unapređenje privredne saradnje, koja bi "trebalo da prati naše tradicionalno dobre političke odnose". Knežević je Hila upoznao sa dinamikom ekonomskih reformi u Srbiji, a Hil je upoznao Kneževića sa privrednim potencijalima Veneceule, ističući njeno bogatstvo u energentima i rudama, poljoprivredi, turističke potencijale. Složio se da su mogućnosti za širenje privredne saradnje ogromne, posebno imajući u vidu "dobre političke odnose dve zemlje", zahvaljujući se Vladi Srbije na "podršci legalno izabranom predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru". Sunovrat cena energenata na svetskog tržištu, uz korupciju i neuspešnu socijalističku politiku, uništili su venecuelansku ekonomiju. Vlada ozbiljna nestašica hrane, goriva i drugih osnovnih dobara, a inflacija je van kontrole. Milioni Venecueljana napustili su zemlju, a milioni se pripremaju da odu. Lider opozicije Huna Gvaido proglasio se za prelaznog predsednika države do raspisivanja slobodnih izbora, dok je Maduro pokazao malo tolerancije prema antivladinim protestima okrivljujući SAD da podržavaju opoziciju i pripremaju puč.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Dačić odgovorio Skotu: Na kojoj ste vi strani istorije?

Izvor: B92, 21.Feb.2019, 08:04

Beograd -- Ivica Dačić odgovorio američkom ambasadoru Kajlu Skotu, koji smatra da je, po pitanju situacije u Venecueli, Srbija na pogrešnoj strani istorije..."Baš su Amerikanci na pravoj strani podržavajući Kosovo. Mi smo bili na njihovoj strani u oba svetska rata, a oni izabraše one protiv kojih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.