HITNA REAKCIJA DRŽAVE: Na spomen-ploči Diani Budisavljević mora da piše da je spasila SRPSKU DECU

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2020, 22:38

HITNA REAKCIJA DRŽAVE: Na spomen-ploči Diani Budisavljević mora da piše da je spasila SRPSKU DECU

Upućena molba vlastima Insbruka

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švajcarski Andrej uputili su molbu članovima Senata Insbruka da razmotre sadržaj teksta na spomen-ploči koja će biti postavljena na rodnu kuću Diane Budisavljević.

U pismu traže da se u tekstu o Austrijanki, koja je spasila više od 10.000 dece iz ustaških logora, doda prefiks "srpska" deca, jer, kako kažu, to odgovara istorijskom i faktičkom stanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Ovim povodom oglasio se i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

- Uglavnom kada je reč o zločinima koji su se dešavali u Hrvatskoj, pokušava se uvek praviti neka vrsta relativizacije, odnosno to je postalo moderno da se ne govori ko su žrtve po toj nacionalnoj pripadnosti... Mislim da bi to u stvari bila obaveza da se tačno kaže o čemu je reč. To su bila u pitanju srpska deca - rekao je šef srpske diplomatije.

Diana Budisavljević bila je Zagrepčanka austrijskog porekla koja je za vreme ustaškog režima u Hrvatskoj spasila više od 10.000 srpske dece iz koncetracionih logora. Vodila je detaljnu kartoteku dečijih sudbina koju će joj nakon rata nepovratno oduzeti komunistička vlast 1945. godine kad njeno germansko i građansko poreklo postaju nepoželjni.

Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njene smrti pronašla unuka, rasvetljena je herojska uloga žene uverene da njen život nije vredniji od života nedužno progonjenih.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Na spomen-tabli Diani Budisavljević “ZABORAVILI” da napišu da je od ustaša spasla SRPSKU decu: Skandal u Austriji, vlasti “problem” - preobiman tekst!

Izvor: Večernje novosti, 24.Maj.2020, 10:32

Ambasada Srbije i episkop austrijsko-švajcarski protestovali kod čelnika Inzbruka. Vladika Andrej: Čak 10.000 naših mališana otrgla iz ustaških logora u NDH NA inicijativu naših građana koji žive u Inzbruku, u Austriji, uputio sam učtiv apel pojedinim funkcionerima skupštine...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.