Za iseljenje Bristola Vlada još avgustu obezbedila 134 stana

Izvor: N1 televizija, 10.Okt.2018, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za iseljenje Bristola Vlada još avgustu obezbedila 134 stana

Vlada Srbije je još u avgustu donela Zaključak i naložila rešavanje stambenog pitanja vojnih beskućnika iz hotela Bristol, ali Zaključak do danas nije sproveden jer ljudima koji žive u objektu koji preuzima kompanija “Beograd na vodi”, još nije pronađen novi smeštaj, pokazuje istraživanje Insajdera.

Novinari Insajdera došli su do zaključka Vlade Srbije iz kog se vidi da je država za rešavanje stambenog pitanja aktivnih i penzionisanih pripadnika Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << odbrane, među kojima su i stanari Bristola, opredelila 134 stana u Beogradu.

U Zaključku Vlade koji je usvojen 2. avgusta navodi se i da je Ministarstvo odbrane dužno da posebnim aktom utvrdi uslove i kriterijume za dodelu stanova.

Novinari Insajdera već mesecima pokušavaju da dobiju odgovore od ovog Ministarstva na pitanja u vezi sa rešavanjem stambenog pitanja vojnih stanara hotela Bristol, ali do danas nisu dobili nijedan odgovor.

Insajder je ponovo poslao pitanja Ministarstvu odbrane da li je donet akt kojim se utvrđuju uslovi i kriterijumi za dodelu stanova, kako je predviđeno Zaključkom Vlade od 2. avgusta, ali je uskraćen za odgovore.

U obrazloženju Zaključka Vlade navodi se spisak sva 134 stana u Beogradu, uz konstataciju da je reč o stanovima koji su preneti iz vlasništva Grada na Republiku, odnosno na Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, stambene jedinice nalaze se na teritorijama opština Vračar, Zvezdara, Voždovac i Novi Beograd. Najviše je dvosobnih stanova (54), nakon toga jednoiposobnih (39) i jednosobnih (29). Trosobnih i troiposobnih stanova je ukupno šest, dok se na spisku nalaze i četiri garsonjere. Najmanji stan ima 26 kvadrata, a najveći 101 metar kvadratni.

U samom Zaključku se eksplicitno navodi da je prenos vlasništva izvršen upravo “radi rešavanja stambenih pitanja pripadnika Ministarstva odbrane koji su smešteni u vojnom hotelu Bristol“. Takođe je jasno da je za sprovođenje Zaključka određeno prvenstveno Ministarstvo odbrane.

”Nepokretnostima – stanovima iz tačke 1. Ovog zaključka koje se prenose u javnu svojinu Republike Srbije raspolagaće Ministarstvo odbrane u cilju rešavanja stambenih potreba aktivnih i penzionisanih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u skladu sa propisima koji regulišu stambenu oblast“, navodi se u Zaključku koji je dostavljen Republičkoj direkciji za imovinu, Ministarstvu odbrane i Gradu Beogradu.

Konstatuje se da je Grad Beograd Rešenjem od 18. maja ove godine preneo vlasništvo na Republiku, što znači da su stanovi konačno Zaključkom Vlade dati Ministarstvu odbrane na raspolaganje.

Činjenica je da stanarima hotela Bristol, od kojih neki tu žive još od 1991, do danas nije dodeljen novi smeštaj, a da je Vlada za sprovođenje Zaključka zadužila Ministarstvo odbrane.

U međuvremenu je stanarima Bristola, od čije se plate odvajalo 6,5 odsto za stambeni fond, istekao rok za iseljenje. Rok im je dalo upravo Ministarstvo odbrane, koje ni samo nije donelo sistemsko rešenje u skladu sa Zaključkom Vlade.

Predstavnici Ministarstva odbrane su pre nekoliko nedelja započeli pregovore sa stanarima Bristola, ali samo sa jednim delom stanara, i to bez jasnih kriterijuma kako su oni odabrani.

Kako su za Insajder rekli pojedini stanari, samo 28 njih je dobilo poziv, a među njima ima i penzionisanih vojnih beskućnika i aktivnih pripadnika vojske koji takođe žive u Bristolu.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.