Slučaj državni udar: Objavljeno ime i drugog Rusa

Izvor: B92, 22.Nov.2018, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "državni udar": Objavljeno ime i drugog Rusa

Utvrđen je identitet i drugog pripadnika ruske vojne obaveštajne službe GRU, optuženog za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

To su objavili istraživačka grupa Belingket i ruski portal Insajder.

U procesu koji je u toku pred Višim sudom u Podgorici, dva pripadnika GRU optužena su za organizovanje puča u oktobru 2016. godine, na dan održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Njihov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodni cilj bila je smena vlasti, odnosno sprečavanje ulaska Crne Gore u NATO.

Belingket i Insajder su ranije objavili da je jedan od njih dvojice Eduard Šišmakov, a danas su naveli da je pravo ime drugog osumnjičenog Vladimir Nikolajevič Mojsejev.

On je do sada crnogorskim tužiocima bio poznat pod lažnim imenom Vladimir Popov.

Uz njih dvojicu, za državni udar je optuženo i više državljana Srbije i deo rukovodstva crnogorskog opozicionog saveza Demokratski front. Ruskim državljanima se sudi u odsustvu.

Rusija se protivila ulasku Crne Gore u NATO, odnosno širenju alijanse na istok, ali je negirala bilo kakvo učešće u zaveri.

Crna Gora je postala punopravna članica NATO u junu 2017. godine.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PARANOJA NA CETINJU: Britanci i Milo LOVE izmišljene PUTINOVE AGENTE, totalna SMEJURIJA (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2018

Britanska istraživačka grupa "Belingket" (Bellingcat) i ruski vebsajt "Insajder" tvrde da su identifikovali drugog agenta ruske vojno-obaveštajne službe GRU koji je, kako navode, umešan u pokušaj puča u Crnoj Gori 2016. godine..."Belingket" i "Insajder" su danas saopštili da su utvrdili da je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.