Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Maj.2017, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ranta: Stojim iza izveštaja o Račku, svi pokušavali da utiču na mene

Finski patolog Helena Ranta izjavila je za Insajder.net da stoji iza izveštaja o Račku koji je objavljen u martu 1999. godine.

Ona je navela da su na izveštaj pokušavali da utiču i tadašnji šef verifikacione komisije OEBS na Kosovu i Metohiji Vilijam Voker, ali i drugi diplomatski krugovi, kao i predstavnici Srbije i da su njene izjave mediji u našoj zemlji "više puta fabrikovali navodeći netačne podatke".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Voker je želeo da se moji nalazi i nalazi mog tima više slažu s njegovim izveštajem, da imenujem krivca za Račak. To nisam mogla da uradim jer sam ja naučnik, ne političar, diplomata ili nešto drugo", rekla je Ranta.

Prema njenim rečima, istina je da je Voker želeo da potvrdi njegove nalaze - ali, kako je rekla "ja to nisam mogla da uradim".

Ranta je rekla i da je pre konferencije za novinare na kojoj su objavljeni rezultati istrage došlo do incidenta kada je Voker insistirao da se imenuje krivac za ubistva. "Imao je neke olovke u ruci koje je polomio i bacio na sto ispred mene. Detinjast postupak. Nije me gađao olovkama. Naravno, on to negira, ali više osoba je bilo prisutno na tom sastanku", kazala je Ranta.

Navela je i da nije samo Voker pokušao da utiče na njen rad i istragu. "Bilo je pokušaja da se utiče na moj rad i sa drugih strana. Tražili su da ja izvlačim zaključke ko je kriv. To nije moj posao. Odbila sam da izvlačim zaključke koji su traženi od mene", rekla je ona.

Ranta nije želela da govori konkretno ko je to radio, dodavši da su u pitanju "kako inostrane diplomate tako i predstavnici srpskih vlasti".

Prema njenim rečima, predstavnici srpskih vlasti su tražili od nje da im oda rezultate istrage "i njen napredak pre objavljivanja konačnih rezultata".

"Tokom istrage ne smeju se otkrivati informacije, tek kada je istraga gotova onda se predaje izveštaj", rekla je ona.

Dodala je i da je izvešaj, kada je bio gotov, predat predstavnicima srpskih vlasti, ali i međunarodnim krugovima".

"Kada je izveštaj bio gotov, neki međunarodni krugovi su pitali možemo li izvući još neke 'zaključke' koji bi im više odgovarali, ali i njih sam odbila", tvrdi Ranta.

Ranta je za Insajder.net negirala navode da su tela ubijenih doneta u Račak i tvrdnje da nisu u pitanju civili, već pripadnici OVK, koji su presvučeni. Ona je navela da su ubistva izvršena na tom mestu, i to iz blizine: "Izvadili smo metke i fragmente metaka iz zemljišta gde su nađena tela i to sa dubine od tri do osam centimetara".

"Takođe, putanja metaka ukazuje na to da su osobe ubijene iz blizine. Na njih je pucano dok su bili živi i to na mestu gde su pronađeni", rekla je Ranta.

Ona je kazala da je tim patologa uspeo da sa metaka koji su pronađeni u zemlji izdvoji DNK koji se poklapa sa svih 40 žrtava, "tako da se ne može govoriti da su tela naknadno pomerana i donošena na mesto gde su pronađena".

Ranta je iskazala žaljenje zbog, kako kaže, svoje formulacije na konferenciji za novinare 1999. kada je Račak okvalifikovala kao "zločin protiv čovečnosti".

"Ja sam patolog i nazvala sam slučaj Račak zločinom protiv čovečnosti kao čovek, a ne kao pravnik jer to i nisam. Svako ubistvo je zločin protiv čovečnosti. Žao mi je što je moja izjava protumačena drugačije", kaže Ranta.

Ona je istakla da joj nije jasno zašto se od slučaja Račak pravi simbol, kada je bilo velikog stradanja srpskih i albanskih civila i pre, ali i posle događaja u Račku.

"Mnogo civila je poginulo na obe strane tokom sukoba na Kosovu. Sećam se da me je tokom suđenja u Haškom tribunalu Slobodan Milošević optužio da je manje-više zbog moje istrage u Račku počelo bombardovanje", rekla je ona.

Navela je i da mora da podseti da je NATO još u jesen 1998. aktivirao pripremu za bombardovanje i da se pripremalo mnogo pre toga.

Voker je bio šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih godina prošlog veka.

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da će Srbija u narednom periodu razmotriti sve pravne mogućnosti kako bi postavila pitanje legitimiteta i legaliteta odluka koje su donošene na osnovu izveštaja Vilijama Vokera.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.