Na poternici Interpola, a izabran u Ustavni sud Kosova

Izvor: N1 televizija, 22.Maj.2018, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na poternici Interpola, a izabran u Ustavni sud Kosova

Kosovski poslanici u petak su za sudiju Ustavnog suda izglasali Radomira Labana, za kojeg je Insajderu u Osnovnom sudu u Kraljevu potvrđeno da se nalazi na Interplovoj poternici jer ga Srbija traži za izdržavanje kazne zatvora.

Novoizabrani sudija Ustavnog suda Kosova iz reda srpske zajednice Radomir Laban je, prema odgovoru koji je dostavljen novinarima Insajdera iz Osnovnog suda u Kraljevu, koji je nadležan za sprovođenje presude, proglašen krivim zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << primanja mita i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, s tim što mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru u trajanju od dve godine i četiri meseca.

“Iz razloga neodazivanja osuđenog Radomira Labana na poziv na izdržavanje zatvorske kazne u KPZ Niš, a po obaveštenju Policijske uprave Kraljevo da se isti nalazi na području AP Kosova i Metohije, izdata je naredba Osnovnog suda u Kraljevu od 06. 02. 2013. godine za raspisivanje centralne poternice. Nakon prikupljanja neophodne dokumentacije ovaj sud je kod Ministarstva pravde i državne uprave inicirao postupak za raspisivanje međunarodne poternice, pa je aktom od 03. 02. 2014. navedeno Ministarstvo obavestilo sud da je INTERPOL -u Beograd dalo saglasnost za raspisivanje međunarodne poternice za Radomirom Labanom“, navodi se u odgovoru Osnovnog suda u Kraljevu.

U sudu navode i da su se 13. 11. 2017. obratili i Euleksu u Prištini sa zahtevom da Radomira Labana sprovede do administrativne linije i preda policiji.

Pored toga, sud je preko Ministarstva pravde uputio i zamolnicu Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini sa molbom da preduzmu mere iz svoje nadležnosti i Labana “liše slobode“ radi izdržavanja zatvorske kazne.

Laban je jedan od ukupno 21 osuđenog u okviru postupka protiv takozvane carinske mafije koji se vodio pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu.

Hapšenja u vezi s ovom optužnicom počela su 2006, a Specijalni sud za organizovani kriminal doneo je presudu 2011. kojom je grupa osuđena po optužnici da su stekli višemilionsku protivpravnu imovinsku korist švercom robe, uključujući cigarete, alkohol, belu tehniku, firmiranu tekstilnu robu.

Radomiru Labanu suđeno je kao službeniku Obaveštajnog odeljenja Uprave carina, a pored kazne zatvora izrečena mu je i zabrana obavljanja “delatnosti i dužnosti u svim organima i na svim poslovima u Upravi carina Srbije“ u trajanju od deset godina.

Iako je ova zabrana i dalje aktuelna, kao i zahtev da se javi na izdržavanje kazne zatvora, on je u Prištini izabran za sudiju najviše sudske instance.
Pogledaj vesti o: Insajder,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pored poternice Interpola i zahteva Euleksu za izručenje, izabran za sudiju Ustavnog suda Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 22.Maj.2018

Novi sudija Ustavnog suda Kosova, Radomir Laban iz redova Srba, je begunac od srpskih vlasti, čije je izručenje traženo još prošle godine od Euleksa. Osnovni sud u Kraljevu, preduzeo je sve mere iz svoje nadležnosi kako bi begunac bio sproveden na izdržavanje kazne zatvora, stoji u odgovoru "Vestima"...

Nastavak na Vesti-online.com...

SRPSKO-ALBANSKA POSLA Ovog Srbina Beograd traži da odleži šest godina u zatvoru, a Priština ga postavila za SUDIJU USTAVNOG SUDA

Izvor: Blic, 23.Maj.2018, 12:00

Srbin Radomir Laban, za kojim je Interpol raspisao poternicu po nalogu Srbije, izabran je za sudiju Ustavnog suda Kosova. Labana srpski organi traže zbog izdržavanja zatvorske kazne u trajanju od šest godina, na koju je osuđen zbog primanja mita, u postupku protiv takozvane carinske mafije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.