Izvor: Radio 021, 17.Dec.2018, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder: Er Srbiji nije stigao nijedan od četiri nova aviona

Er Srbija je do kraja septembra ove godine trebalo da dobije dva nova aviona i još dva do kraja godine, međutim okosnicu flote nacionalnog avioprevoznika i dalje čine iznajmljeni avioni stariji od 10 godina, piše Insajder.

U ugovoru između Er Srbije i Etihada iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, do kojeg je došao Insajder, precizirano je da prva četiri aviona stignu već do kraja ove godine, a još šest do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kraja 2020. Isporuka tih aviona dogovorena je u okviru strateškog partnerstva sa Etihadom koji je od 2014. vlasnik 49 odsto nacionalnog avioprevoznika, naslednika Jat ervejza.

Zašto jedno od najvažnijih obećanja vlasti i predstavnika Er Srbije, a to je nabavka novih najsavremenijih "erbas" aviona, nije ispunjeno, za sada nema objašnjenja.

Ta nabavka je važna, između ostalog, i zbog toga što je direktno vezana za avans od 23,5 miliona dolara koja je Jat uplatio Erbasu još 1998. godine, podsetio je Insajder i naveo da je te godine potpisan ugovor između tadašnjeg Jata i Erbasa i da je naručeno osam novih aviona.

Avioni zbog sankcija Srbiji i NATO bombardovanja nikada nisu kupljeni pa je taj novac više od 15 godina stajao na računima francusko-nemačke kompanije.

Nakon što su potpisani ugovori o strateškom partnerstvu Jata i Etihada i formirana Er Srbija, kako se ispostavilo, Er Srbija je depozit iz 1998. godine prenela na Etihad, uz ugovor o nabavci novih aviona.

Po pisanju Insajdera, u finansijskom izveštaju Er Srbije piše da Etihad raspolaže iznosom od 23,5 miliona dolara koji je Jat 1998. platio kao depozit Erbasu. Kako se navodi, Etihad će Er Srbiji vraćati depozit u delovima odnosno procentualno kako se budu isplaćivali naručeni avioni, a Er Srbija je dužna da Erbasu isplati ukupnu kupoprodajnu cenu za 10 novih aviona.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Air Serbiji nije stigao nijedan od četiri nova aviona

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Dec.2018

BEOGRAD - Air Serbia je do kraja septembra ove godine trebalo da dobije dva nova aviona i još dva do kraja godine, medjutim okosnicu flote nacionalnog avioprevoznika i dalje čine iznajmljeni avioni stariji od 10 godina, piše danas Insajder...U ugovoru izmedju Air Serbije i Etihada iz Ujedinjenih Arapskih...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.