GeForce RTX 4090 Ti otkazan, sledeći „flegšip“ dobija magistralu širine 512-bita

Izvor: Piplmetar.rs, 28.Jul.2023, 09:31

GeForce RTX 4090 Ti otkazan, sledeći „flegšip“ dobija magistralu širine 512-bita

Prema poslednjim informacijama koje prenosi Kopite7kimi sada već provereni insajder sa seniorskim stažom, Nvidia je odustala od predstavljanja GeForce RTX 4090 Ti modela kao najjačeg u liniji Ada modela. Umesto toga se planira da sledeća generacija GeForce RTX grafičkih karti zasnovanih na „Ada-Next“ arhitekturi >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << koja se očekuje da izađe tokom 2025. godine.
Planirano je da dobije značajna unapređenja u delu koji se tiče rada memorijskog podsistema. Jedan od bitnijih noviteta biće uvođenje magistrale širine 512-bita koja će uticati na osetno podizanje transfera podataka pri razmeni podataka između grafičkog procesora i lokalne memorije na kartici.
Trenutni GeForce RTX flegšip modeli koriste magistralu širine 384-bita koja omogućuje najjačim GeForce modelima rad sa 24 GB ili 48 GB lokalne, brze GDDR6X memorije. Prelaskom na veću magistralu od 512-bita, otvorio bi se prostor za ugradnju 32 GB, odnosno 64 GB lokalne memorije na grafičkoj karti, a što je povećanje od 33 % u pravcu kapaciteta lokalne memorije. Istovremeno bi se maksimalni transfer podataka popeo na 1.5 TB/s u slučaju GDDR6 i 2 TB/s u primeru korišćenja najavljenog GDDR7 standarda video memorije Ovoliko velika količina memorije je u kombinaciji sa moćnim GPU karakteristikama kao stvorena za AI poslove i one na kreiranju zahtevnih sadržaja. Sa druge strane gejmeri će imati mnogo manje koristi od ovakvog poteza.  

Benchmark.rs
U dodatku ove vesti stiže i ona koja tvrdi da Nvidia priprema dva nova modela grafičkih karti u GeForce RTX 4070 i 4060 seriji. Novi modeli će biti bazirani na slabijim verzijama AD103 i AD106 grafičkih procesora sa manjim brojem jezgara.
Trenutno, RTX 4070 serija koristi AD104 verziju procesora, dok se RTX 4060 bazira na AD106 verziji GPU-a. Uglavnom nije baš najjasnije kako će biti pozicionirani novi modeli grafičkih karti, hoće li biti slabiji ili jači u odnosu na postojeće jer je u opticaju različita kombinatorika u vidu broja aktivnih jezgara na različitim GPU modelima.  
Biće zanimljivo videti da li će ovaj GeForce dvojac stići u prodaju, ali kao što smo videli ranije, NVIDIA zna da registruje nekoliko GPU konfiguracija pre njihovog zvaničnog objavljivanja kako bi imala veći manevarski prostor i bolje odgovorila na trenutni zahtev tržišta. Ovi planovi su možda trenutno aktuelni, ali kompanija ih može promeniti u bilo kom trenutku, piše wccftech.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.